Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Ναοί με παράδοση

NaosPsychiko


NaosPsychiko

Φωτογραφία

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου,

Ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, που βρίσκεται στην οδό Δημοκρατίας στο Παλαιό Ψυχικό, κτίστηκε από τον μηχανικό Θ. Κυριακίδη σε μελέτη και σχέδια του βυζαντινολόγου Α. Ορλάνδου, μεταξύ του 1929 και του 1930.

Ο ρυθμός του είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο προσαρμοσμένος στο πνεύμα της εποχής. Ο ναός απέκτησε με τα χρόνια προεκτάσεις και εξαρτήματα όπως το Κωδωνοστάσιο το 1956, τις δύο υπόστυλες στοές το 1962, που οδηγούν η μία στο καμπαναριό και η άλλη στη «Φιάλη», έργο του καλλιτέχνη Γ. Δημόπουλου και το Παρεκκλήσιο το 1986.

 

Η αγιογράφηση του ναού είναι έξοχη και σε αυτό συνέβαλαν πολλοί αγιογράφοι όπως ο Ν. Στρατούλης, Δ. Πελεκάσης, Δ. Κάφης, Γ. Μάλαμας, καθώς και οι νεότεροι Κοκκινίδης, ο αρχιμανδρίτης Ρωμανός Φωκάκης, ο Κωτσάκης και ο Παπαδάκης. 

 

NaosNpsychiko

Φωτογραφία

Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας,

Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού, που βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία στο Νέο Ψυχικό, κτίσθηκε μεταξύ των ετών 1934-1937 σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το συνεταιρισμό Δημοσίων Υπαλλήλων και Αξιωματικών της περιοχής. Ο Ναός τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά την Παρασκευή 18-3-1937 και για την Ακολουθία των Α’ Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο, ενώ τα εγκαίνια έλαβαν χώρα στις 2 Ιουνίου 1940.

Με την αύξηση του πληθυσμού στην περιοχή αποφασίστηκε το κτίσιμο μεγαλύτερου ναού, η θεμελίωση του οποίου έγινε το 1961 και ολοκληρώθηκε το 1967. Ο ρυθμός του είναι Σταυροειδής Βυζαντινός μετά τρούλου και κτίστηκε από τον αρχιτέκτονα-ακαδημαϊκό, Αθανάσιο Κυδωνιάτη.

 

Στην αγιογράφηση του ναού (1970-1998) συνέβαλαν οι αδελφοί αγιογράφοι Μπαλογιάννη, ενώ στις αγιογραφίες του τέμπλου οι Παχωμαίοι. Το τέμπλο δημιουργήθηκε από τον Περάκη.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τον Ναό, εδώ.

 

NaosFilothei

Φωτογραφία

Ιερός Ναός Αγίας Φιλοθέης,

Στις 25 Μαρτίου του 1937 εγκαινιάστηκε ο Ιερός Ναός της Αγίας Φιλοθέης, στην Φιλοθέη. Στην τότε μορφή του ήταν ένα ξωκλήσι, τα σχέδια του οποίου φιλοτέχνησε ένας από τους πρώτους οικιστές της Φιλοθέης, ο αρχιτέκτονας Νικόλαος Ζουμπουλίδης.

Ο χώρος πάνω από την κρύπτη αναμορφώθηκε και καλλωπίστηκε με άφθονο πράσινο. Η κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης ανακαλύφθηκε τυχαία το 1934 κατά τη διαδικασία εξόρυξης της κοκκινόπετρας που προοριζόταν για το κτίσιμο των σπιτιών της περιοχής.

 

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 ο ναός επεκτάθηκε για να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων που με τα χρόνια είχαν αυξηθεί. Η επέκταση ήταν μικρή και ο ναός δεν έχασε τη γραφικότητά του.

 

Πηγή Ενημέρωσης: Ομάδα Σύνταξης από Σ.Β.Α.Π.

Φωτογραφίες από Σ.Β.Α.Π.

Τελευταία Νέα