Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Πολιτιστικά κέντρα

CultureCenters
Τα Πολιτιστικά Κέντρα της πόλης Φιλοθέης-Ψυχικού, σε ένα πλαίσιο προαγωγής των τεχνών και του πολιτισμού, προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών εκδηλώσεων, δημιουργώντας ένα πολιτιστικό περιβάλλον στο οποίο ο καθένας μπορεί να αναζητήσει τα ενδιαφέροντά του.
 
Διαθέτουμε χώρους με ιδιαίτερη φυσιογνωμία ο κάθε ένας, δίνοντας έτσι το στίγμα της κάθε πόλης, κάθε γειτονιάς, αλλά και των δυνατοτήτων πολιτιστικής έκφρασης, παρέχοντας στους πολίτες κάθε ηλικίας τη δυνατότητα να εκφραστούν δημιουργικά και να καλλιεργήσουν καλλιτεχνικές δεξιότητες : Δείτε όλα τα Πολιτιστικά Κέντρα του δήμου σε slide-show φωτογραφιών.

 
CultureCenters

Κέντρο «Γκ. & Ν. Μπενετάτου»,

Το Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου ήταν δωρεά της Γκάλιας και του Νίκου Μπενετάτου, αδέρφια από την Οδησσό, που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα το 1923. Ο Νίκος Μπενετάτος, εργάστηκε ως τοπογράφος μηχανικός στην εταιρεία «ΚΕΚΡΟΨ», που συνέβαλε στην οικοδόμηση πολλών κτιρίων του Ψυχικού. Δώρισε, λοιπόν, ένα οικόπεδο στη συμβολή των οδών Δρόση και Δροσίνη στον τότε Δήμο Ψυχικού, με τον όρο σε πέντε χρόνια να ανεγερθεί το πνευματικό κέντρο, το οποίο υλοποιήθηκε κατά τα έτη 1982-1986. Οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού κέντρου είναι συχνότατες. Πραγματοποιούνται εκθέσεις ζωγραφικής, ρεσιτάλ μουσικής, προβολές κινηματογραφικών ταινιών, παρουσιάζονται θεατρικά έργα, διαλέξεις, εκδόσεις βιβλίων και πολλά ακόμη.

Φωτογραφία

Δρόση και Δροσίνη 1, Ψυχικό,  Τηλ 210 6745135

 
CultureCenters

Δημοτική Πινακοθήκη «Μ. & Τ. Λέφα»,

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα έγινε εφικτή χάρη στο κληροδότημα του ζεύγους Μένης και Τάκη Λέφα. Ο Τάκης Λέφας, στρατιωτικός ιατρός, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο σπίτι που έκτισαν στην οδό Κοκκώνη στο Ψυχικό. Το 1998 κληροδότησαν το σπίτι τους και τη συλλογή των έργων τους στον τότε Δήμο Ψυχικού με στόχο την ίδρυση Δημοτικής Πινακοθήκης. Έτσι, δημιουργήθηκε ένας χώρος κριτικής προσέγγισης και εικαστικής δημιουργίας. ‘Ένα σημαντικό μέρος της δράσης του πολιτιστικού αυτού χώρου είναι η εκπαίδευση. Σεμινάρια, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και καλλιτεχνικά εργαστήρια έχουν ως στόχο τους την εξοικείωση των παιδιών και των ενηλίκων με την τέχνη, την ιστορία και τη θεωρία της.

Φωτογραφία

Ι. Κοκκώνη 15, Ψυχικό, Τηλ 210 6717097

 
CultureCenters

«Καρύδειο» Εκθεσιακό Κέντρο,

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Καρύδη» αποτελεί Κέντρο Εικαστικών Τεχνών. Το κτίριο υπήρξε η κατοικία του Γεώργιου Καρύδη, ανώτερου υπαλλήλου της Εθνικής Τράπεζας και λάτρη της τέχνης, το οποίο κληροδότησε το 1990 στο Δήμο. Μετά τις απαιτούμενες εργασίες, λειτούργησε για πρώτη φορά το 1998.

Φωτογραφία

Αριάδνης 13 και Νιόβης, Φιλοθέη, Τηλ 210 6749860

 
CultureCenters

«Σπυροπούλειο» Πολιτιστικό Κέντρο ,

Το Σπυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Ολυμπιονικών, αποτελεί ένα χώρο στέγασης των πολιτιστικών αναγκών των πολιτών του Νέου Ψυχικού. Φιλοδοξεί να συμβάλλει στην πνευματική καλλιέργεια και κουλτούρα των νέων γενιών και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη. Το κτίριο δόθηκε ως δωρεά από τους Φρόσω και Μιχάλη Σπυρόπουλο.

Φωτογραφία

Αγ. Σοφίας 1 και Ολυμπιονικών, Νέο Ψυχικό, Τηλ 210 6749137

 
CultureCenters

Πνευματικό Κέντρο «Σκουριώτη»,

Το Πολιτιστικό κέντρο «Σκουριώτη» υπήρξε κληροδότημα της οικογένειας Σκουριώτη και τη δεκαετία του ’50, μετά από επιθυμία των ιδιοκτητών, λειτουργούσε ως στέκι των εργαζομένων κοριτσιών της εποχής και ως κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Ωδείο Ψυχικού.

Φωτογραφία

Ευρώτα 12, Νέο Ψυχικό, Τηλ 210 6773878

 
CultureCenters

Δημοτική Βιβλιοθήκη,

Στεγάζεται στο κτίριο που υπήρξε το σπίτι του Πάρι Ταβελούδη, γνωστός με το ψευδώνυμο Κοσμάς Πολίτης, ο οποίος ήταν ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της γενιάς του ’30. Εγκαταστάθηκε και έκτισε το 1930 το σπίτι του στο Ψυχικό σε βυζαντινό ρυθμό, όπου έζησε ευτυχισμένος με την οικογένειά του. Στην Κατοχή το πούλησε για οικονομικούς λόγους, όμως συνέχισε να ζει εκεί ως ενοικιαστής. Μετά το θάνατο της γυναίκας του, έμενε σε ένα δωμάτιο στον επάνω όροφο ως το 1974, οπότε και πέθανε. Σήμερα, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Φιλοθέης-Ψυχικού έχει αναπτύξει σημαντικές δραστηριότητες, όπως τη Λέσχη Ανάγνωσης Ελληνικού Βιβλίου, την Αγγλόφωνη Λέσχη Ανάγνωσης, τη Λέσχη Ανάγνωσης Θεματική (με θέματα ιστορίας, φιλοσοφίας) και τη Λέσχη παιδικού βιβλίου. Είναι δανειστική, διαθέτει αναγνωστήριο πολλών θέσεων, πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς και δύο καθημερινές εφημερίδες για ανάγνωση.

Φωτογραφία

Στρατηγού Καλλάρη 13, Ψυχικό, Τηλ 210 6724307, 210 6773485

 

Πηγή Ενημέρωσης: Ο.Κ.Α.Π.Α.

Περιγραφές και Φωτογραφίες των Πολιτιστικών Κέντρων από τον Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων, Σ.Β.Α.Π.

Τελευταία Νέα