Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

“Editions Double Standards”

DimitraVamiali2
DimitraVamiali2Την Τετάρτη 10 Ιουνίου εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση της εικαστικού Δήμητρας Βάμιαλη με τίτλο “Editions (Εκδόσεις) Double Standards”.
 
Η έκθεση είναι η δεύτερη, μετά την πρόσφατη ατομική έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη, η οποία οργανώνεται στο πλαίσιο μίας νέας σειράς συνεργασιών με σύγχρονους Έλληνες και ξένους εικαστικούς που θα συνεχιστεί το φθινόπωρο. Η καλλιτέχνιδα, με πλούσιο έργο και με συμμετοχές σε πολλές εγχώριες καθώς και διεθνείς εκθέσεις, θα παρουσιάσει μία νέα σειρά έργων που έχει δημιουργήσει για την συγκεκριμένη έκθεση, αλλά και έργα από παλαιότερες δουλειές της που θα εκτίθενται σε όλους τους χώρους της Πινακοθήκης. Η έκθεση περιλαμβάνει δύο ενότητες έργων :
 
Η πρώτη ενότητα με γενικό τίτλο Editions Double Standards, παρουσιάζει ένα φανταστικό εκδοτικό οίκο, που ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας. Η Δήμητρα Βάμιαλη δημιουργεί την ταυτότητα ενός μικρού εκδοτικού οίκου, που εκδίδει υποθετικά διαφορετικά βιβλία τα οποία καταγράφουν ή περιγράφουν την τρέχουσα εποχή, αλλά είναι σαν να έχουν γραφτεί κάπου στο μέλλον. Ίσως σε ένα μελλοντικό χώρο και χρόνο φανταστικών βιβλίων και συγγραφέων που η ίδια έχει επινοήσει. Μία σειρά αντικειμένων που παραπέμπουν σε βιβλία, χωρίς να είναι βιβλία – όλα με διαφορετικά σχεδιασμένα εξώφυλλα, που αμφισβητούν συμβατικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις. Τα «βιβλία» φιλοδοξούν να αφηγηθούν διαφορετικές ιστορίες ή και “να περιγράψουν” πτυχές της εποχής που διανύουμε, σε μία σπονδυλωτή αφήγηση ή με κάθε πλευρά της εποχής να ισορροπεί μεταξύ γεγονότος και φαντασίας. Σαν μικρής κλίμακας ζωγραφικά έργα, οι μακέτες εξώφυλλων – από διαφορετικές κατηγορίες – παραπέμπουν σε διαδρομές των συγγραφέων που μπορεί να εμπνευστούν από την εποχή μας, ποια εκδοχή και τι ιστορία θα αποφασίσουμε να διηγηθούμε και πως θα τη διηγηθούμε. Το εξώφυλλο που περιγράφει το είδος του βιβλίου (genre) μας αφήνει ανοιχτό στη φαντασία το περιεχόμενο του βιβλίου, είναι σαν case study, που ολοκληρώνεται με ένα απροσδιόριστο αντικείμενο που δεν είναι ζωγραφική, βιβλίο, γλυπτό ή κάτι άλλο.
 
DimitraVamialiΗ δεύτερη ενότητα με τίτλο “A JOURNAL (a diary-like series of notes) edition 2013” είναι ένα είδος ψηφιακού ημερολογίου που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη διάρκεια ενός χρόνου. Αποσπάσματα φράσεων, όχι απαραίτητα αυτοβιογραφικά, τυπωμένα σε χαρτί και παρουσιασμένα σαν ένα προσωπικό επιτοίχιο ημερολόγιο.
 
Τέλος θα παρουσιαστεί και η μικρής κλίμακας εγκατάσταση “Empty vessels make the loudest sound”, (Τα άδεια δοχεία κάνουν τον δυνατότερο ήχο), από οικεία αντικείμενα τα οποία ενώ αρχικά αποτελούν μέρος μιας προσωπικής ιστορίας, στη συνέχεια γίνονται μέρος ενός ιδιοσυγκρασιακού έργου, σαν μία κατάθεση μνήμης. Ευτελή και ετερόκλητα μεταξύ τους αντικείμενα καθημερινής χρήσης, με παρελθόν, που όμως μέσα από απροσδόκητες συναντήσεις, ανυψώνονται σε σημαντικά, μία μεταφορά που δίνει έμφαση στις μικρές ασήμαντες στιγμές της καθημερινότητας που ανάγονται σε σημαντικές.

Επιμέλεια Έκθεσης:  Ελίζα Γερολυμάτου, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος, Επιμελήτρια – Επιστημονική Σύμβουλος Δημοτικής Πινακοθήκης Λέφα

Δήμητρα Βάμιαλη, Εικαστικός

Ώρες Λειτουργίας : Δευτέρα – Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 10-6 / Τετάρτη 1-8
Διάρκεια: από 10 Ιουνίου έως 17 Ιουλίου 2015

Που: Πινακοθήκη Λέφα, Ι. Κοκκώνη 15, Ψυχικό, Τηλ 210 6717097

 

Πηγή ενημέρωσης: Δελτίο Τύπου, κα Ελίζα Γερολυμάτου

Τελευταία Νέα