Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Οίτης έως Βασ. Παύλου

1
Στον πρώτο σας περίπατο, μπορείτε να συναντήσετε 15 διατηρητέα κτίρια στους δρόμους (Οίτης) Λυμπεροπούλου, 25ης Μαρτίου, Αγ. Δημητρίου, Ανθέων και Βασ. Παύλου.

Δείτε όλα τα Διατηρητέα σε slide-show φωτογραφιών.

 
 11

Κεντρικό Κτίριο Αρσακείου, Αρσάκη 1

Σε δημοτικό χώρο προορισμένο για άλσος και στάδιο 62 στρεμμάτων με τροποποίηση του Ρ. Σ. ο χώρος μετετράπει σε χώρο για “σχολικά κτίρια”, κτίσθηκε το Αρσάκειο Σχολικό Κτίριο από την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία το 1929-1930. Είναι κτίριο με γραμμική αρχιτεκτονική σύνθεση με έντονη και χαρακτηριστική συμμετρία. Τα ανοίγματα είναι ορθογώνια και έχουν αξονική διάταξη. Το κεντρικό τμήμα βρίσκεται σε ελαφρά προεξοχή και περιλαμβάνει τις κύριες εισόδους του κτιρίου. Ενδιαφέρον το προστώο με τις κολώνες εν σειρά κυκλικής διατομής. 

 22

Κατοικία, (Οίτης) Λυμπεροπούλου 5

Διώροφο κτίριο εποχής μεσοπολέμου (1930). Ογκοπλαστική διάταξη, διάσπαση των όγκων είναι τα γενικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Δίνεται έμφαση στο τμήμα που περιλαμβάνει την κύρια είσοδο. Το ξύλινο θύρωμα της εισόδου έχει γραμμικό ανάγλυφο πλαίσιο και καμπυλόγραμμο στέγαστρο. Στο τμήμα αυτό αντιστοιχεί η εσοχή στον όροφο δημιουργώντας ανοικτό εξώστη με χαρακτηριστικό της εποχής κιγκλίδωμα. Διακοσμητική επίπεδη ταινία στο επιστύλιο του ορόφου. Η επίστεψη γίνεται με γείσο σε ικανή προεξοχή και εναλλαγή στηθαίου – κιγκλιδώματος. 

 33 Κατοικία, (Οίτης) Λυμπεροπούλου 7

Διώροφο κτίριο. Χρονολογείται περί το 1924. Η κύρια είσοδος τονίζεται από πεντάπλευρη πυργοειδή προεξοχή που περιλαμβάνει τρία ορθογώνια ανοίγματα ανά όροφο. Στην δεξιά πλευρά βρίσκεται η κύρια είσοδος σε εσοχή, με ξύλινο θύρωμα και απλό πλαίσιο. Ο εξώστης χαρακτηριστικός της εποχής με πλήρη και κενά στοιχεία που συμπληρώνονται με λεπτού σχεδίου κιγκλίδωμα. Το αντίστοιχο άνοιγμα του ορόφου είναι τοξωτό με χαρακτηριστικό κούφωμα. Οι άλλες όψεις του κτιρίου διαμορφώνονται ελεύθεραμε προεξοχές τμημάτων χωρίς εξάρσεις. Η επίστεψη γίνεται με γείσο και διακοσμητική γραμμική ταινία. 
44 Κατοικία, 25ης Μαρτίου 10

Διώροφο κατοικία εποχής μεσοπολέμου. Χρονολογείται περί το 1940. Αξονική διάταξη των ανοιγμάτων και γαλλικά κουφώματα. Στο τμήμα της όψης που προβάλλεται αντιστοιχεί διώροφο τμήμα με ένα άνοιγμα άνα όροφο και ισόγειο τμήμα που περιλαμβάνει την κύρια είσοδο. Πάνω από την κύρια είσοδο διώροφο τμήμα εν εσοχή δημιουργεί ανοικτό εξώστη. Το διώροφο τμήμα παρουσιάζει ασυμμετρία, έχει δίρριχτη στέγη και μικρό εξώστη με γεωμετρικό μοτίβο στο κιγκλίδωμα. Η επικάλυψη του κτιρίου γίνεται με κεραμοσκεπή στέγη. 
55 Κατοικία, 25ης Μαρτίου 11Α & Μαζαράκη

Διώροφη εξοχική κατοικία με γραφικά μορφολογικά στοιχεία. Χρονολογείται περί το 1930. Χαρακτηριστικές οι ξύλινες εξωτερικές διακοσμήσεις στο γείσο της στέγης, στα ξύλινα κουφώματα και στο στέγαστρο της κυρίας εισόδου. Η βασική αρχιτεκτονική σύνθεση είναι συμμετρική και κλειστή με αξονική διάταξη των ανοιγμάτων, εμφανίζει οπτική ηρεμία και δένει οπτικά με τον περιβάλλοντα χώρο. 
66  Κατοικία, 25ης Μαρτίου 12

Διώροφη κατοικία εποχής μεσοπολέμου. Αρχική χρήση 1928. Χρονολογείται περί το 1940. Αξονική διάταξη των ανοιγμάτων και συμμετρία ως προς τον κεντρικό άξονα. Δίνεται έμφαση στο κεντρικό τμήμα της όψης με τον εξώστη στο όροφο που αντιστοιχεί σε δύο ανοίγματα και την κύρια είσοδο κάτω από αυτόν. Τοξοειδές άνοιγμα με κίονες στην στήριξη, τονίζει την κύρια είσοδο. Η επικάλυψη γίνεται με κεραμοσκεπή στέγη. 
77 Κατοικία, 25ης Μαρτίου 13-15

Διώροφο κτίριο κλασικιστικής μορφολογίας με απλοποιημένες μορφές των αρχιτεκτονικών στοιχείων. Χρονολογείται περί το 1928. Σε προβολή ισόγειο τμήμα που αντιστοιχα στον όροφο γίνεται εξώστης. Απλά μορφολογικά πλαίσια στα ανοίγματα. Η επίστεψη γίνεται με γείσο, η δε επικάλυψη με κεραμοσκεπή στέγη. Παράθεση λευκών όγκων, διάλυση των μεγάλων όγκων σε μικρούς, ασυμμετρία και διάκοσμος διακριτικός. Επικάλυψη με κεραμοσκεπή στέγη και γείσο. 
88 Κατοικία, Αγίου Δημητρίου 21 & Ζερβού 1

Διώροφο κτίριο με απλοποιημένες μορφές των αρχιτεκτονικών στοιχείων. Χρονολογείται περί τα τέλη της δεύτερης δεκαετίας του 20ου αιώνα. Αξονική διάταξη των ανοιγμάτων. Τα πλαίσια καμπυλόγραμμα στο άνω τμήμα τους τονίζουν τις καμπύλες ακμές των ανοιγμάτων. Εσωτερικός εξώστης στοά στον όροφο στην κύρια όψη και εξώστης με κιγκίδωμα μεταλλικό. Η επικάλυψη γίνεται με κεραμοσκεπή στέγη. Η επίστεψη γίνεται με γείσο σε ικανή προεξοχή.
 
99 Κατοικία, Αγίου Δημητρίου 36

Διώροφο κεραμοσκεπές κτίριο με αξιόλογα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία. Χρονολογείται περί το 1928. Ενδιαφέρων πολυγωνικής κάτοψης πυργίσκος που φθάνει μέχρι το ύψος του ισογείου και εξυπηρετεί ως εξώστης τον όροφο. Ποικιλία ανοιγμάτων τα οποία εμφανίζονται επιμήκη – τρίλοβα – ορθογώνια και τοξοειδή στο ισόγειο. Ευθύγραμμα πλαίσια στα ανοίγματα και απλό – επίπεδο επιστύλιο στην στέψη του κτιρίου. Η επικάλυψη γίνεται με κεραμοσκεπή στέγη που καταλήγει σε γείσο ικανής προεξοχής με διακοσμητική ταινία.
1010  Κατοικία, Ανθέων 16 & Ναρκίσσου

Διώροφο εκλεκτικιστικό κτίριο, πρόσφατα ανακαινισμένο με υπερυψωμένο ισόγειο, υπόγειο και όροφο. Δεσπόζει η κύρια είσοδος (τοξοειδής), σε τρίπλευρη κατάτμηση του κτιρίου που αντιστοιχεί στο ημικυκλικό περιστύλιο του ισογείου και ένα κεντρικό άνοιγμα στον εξώστη του ορόφου. Κατακόρυφη διάταξη των ανοιγμάτων. Στις δύο κύριες όψεις ο ένας άξονας τονίζεται στο ισόγειο παίρνει τη μορφή “λότζιας” (στεγασμένος εξώστης). Η επικάλυψη του κτιρίου γίνεται με συμπαγές στηθαίο, γείσο και διακοσμητική ταινία.
1111  Κατοικία, Ανθέων 20 & Χρυσανθέμων

Διώροφο κτίριο χαρακτηριστικό δείγμα εξοχική κατοικίας. Χρονολογείται περί το 1940. Η απότμηση στην συμβολή των δύο όψεων στον όροφο δημιουργεί ανοικτό εξώστη και στο ισόγειο στεγασμένο με τοξωτό πέρασμα για την κύρια είσοδο του κτιρίου. Αξονική διάταξη των ανοιγμάτων. Χαρακτηριστικές τοξοστοιχίες (τριπλές) στα ανοίγματα. Η επικάλυψη γίνεται με κεραμοσκεπή στέγη που καταλήγει σε προεξέχον γείσο.
1212  Κατοικία, Βασ. Παύλου 14 & Βύρωνος

Διώροφο κτίριο, μεταβατικής μορφολογίας με αξιόλογα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία. Χρονολογείται περί το 1928. Λιτός διάκοσμος των όψεων με έμφαση στον όροφο με επιστύλιο γεωμετρικής μορφής και ένταξη των ανοιγμάτων σε αυτό. Τα ανοίγματα διατηρούν τις κλασικιστικές αναλογίες και έχουν επίπεδα πλαίσια. Χαρακτηριστική είναι η ποδιά σε γεωμετρικό μοτίβο μεταξύ των ανοιγμάτων ισογείου – ορόφου. Απουσία διακοσμητικής ταινίας ορόφων και έμφαση στον κατακορυφισμό. Η στέψη με γείσο.
1313 Κατοικία, Βασ. Παύλου 16 & Βύρωνος 19

Διώροφο κτίριο πρόσφατα ανακαινισμένο εκλεκτικιστικής μορφολογίας με απλές αποδόσεις εκλεκτικιστικών στοιχείων. Χρονολογείται περί το 1927. Δεσπόζει η κύρια είσοδος στην συμβολή των κυριών όψεων του κτιρίου, σε τρίπλευρη απότμηση όπου στον όροφο διαμορφώνεται σε κυκλικής κάτοψης εξώστη, στο δε ισόγειο ο εξώστης σχηματίζει λότζια με περιστύλια. Αξονική διάταξη των ανοιγμάτων με απλά πλαίσια. Στην όψη της Βασ. Παύλου πεντάπλευρος εξώστης στον όροφο. Η όψη επί της οδού Βύρωνος τονίζεται καθ’ ύψος με πυργίσκο πυραμοειδή. Η επίστεψη γίνεται με προεξέχον γείσο. Η επικάλυψη γίνεται με κεραμοσκεπή στέγη.
1414  Κατοικία, Βασ. Παύλου 17 & Βύρωνος

Διώροφο κτίριο με αξιόλογα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία. Χρονολογείται περί το 1930. Το κτίριο αυτό έχει στοιχεία τυπικά “μοντέρνα” του ανανεωμένου κλασικισμού. Τα ανοίγματα έχουν απλά και επίπεδα πλαίσια, το γείσο επίστεψης καταλήγει σε διακοσμητική ταινία και επίπεδο επιστύλιο με γραμμική διακόσμηση.
1515  Κατοικία, Βασ. Παύλου 19 & Βύρωνος

Διώροφο κτίριο εποχής μεσοπολέμου. Αξονική διάταξη των ανοιγμάτων, τα οποία έχουν απλό πλαίσιο. Η όψη τονίζεται με την εξώστη ισογείου και ορόφου, σε υποχώρηση με φέροντες διπλές στρογγυλής διατομής κολώνες. Η επικάλυψη γίνεται με κεραμοσκεπή στέγη.

Οι φωτογραφίες και οι περιγραφές κάθε κτιρίου προέρχονται από το Αρχείο Παραδοσιακών Οικισμών & Διατηρητέων Κτιρίων, της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ, και τα αναφερόμενα στοιχεία δεν αποτελούν τεκμήριο για οποιαδήποτε χρήση.

Πηγή Ενημέρωσης: Ομάδα Σύνταξης

 

Τελευταία Νέα