Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Βασ. Παύλου έως Γιασεμιών

16
Στον δεύτερο περίπατό σας, μπορείτε να συναντήσετε 15 διατηρητέα κτίρια στους δρόμους Βασ. Παύλου, Βύρωνος και Γιασεμιών.

Δείτε όλα τα Διατηρητέα σε slide-show φωτογραφιών.

 
 1616

Κατοικία, Βασ. Παύλου 21 (21-23)

Ισόγεια κατοικία χαρακτηριστική του γραφικού τύπου. Χρονολογείται περί το 1930. Η κατοικία αυτή έχει απλό όγκο με κανονική σύνθεση, τετράρριχτη στέγη, κεραμοσκεπές κεκλιμένο στέγαστρο των δύο ανοιγμάτων στην κύρια όψη και ορθογώνια ανοίγματα. Χαρακτηριστικό αυτού του τύπου κατοικίας είναι οι ξύλινοι γεισίποδες στην βάση της κύριας στέγης. Το σύνολο παρουσιάζει απλότητα και ισορροπία, ενώ η μικρή κλίμακά του, προσδίδει στο κτίριο ένα ενδιφέρον αισθητικό αποτέλεσμα.

 1717

Κατοικία, Βασ. Παύλου 35

Ισόγεια εξοχική κατοικία γραφικού τύπου. Χρονολογείται περί το 1928. Η όψη τονίζεται από την προεξοχή του κεντρικού τμήματος που περιλαμβάνει την κύρια είσοδο. Ποικιλία στην σύνθεση της στέγης η κάλυψη αυτής της αρχιτεκτονικής προεξοχής καθώς και η παρουσία σοφίτας στην αριστερή πλευρά της. Τα ανοίγματα είναι ορθογώνια και φέρουν γαλλικά κουφώματα. Το σύνολο παρουσιάζει απλότητα και ισορροπία και η μικρή κλίμακά του, του προσδίδει ένα ενδιαφέρον αισθητικό αποτέλεσμα.

 1818 Κατοικία, Βασ. Παύλου 44

Διώροφο κτίριο. Χρονολογείται περί το 1936.
1919 Κατοικία, Βασ. Παύλου 45 & Ανθέων

Διώροφο κτίριο με απλοποιημένες μορφές των αρχιτεκτονικών στοιχείων. Χρονολογείται περί το 1935. Χαρακτηριστική η ποικιλία των ανοιγμάτων όσον αφορά το εύρος τους καθώς και την διαταξή τους. Δίνεται έμφαση στην συμβολή της κύριας όψης με την πλάγια με απότμηση που περιλαμβάνει στον μεν ισόγειο την κύρια είσοδο στον δε όροφο διαμορφώνεται σε γωνιακό εξώστη με απλό γραμμικό κιγκλίδωμα. Η επικάλυψη γίνεται με κεραμοσκεπή στέγη που καταλήγει σε γείσο σε ικανή προεξοχή. 
2020 Κατοικία, Βασ. Παύλου 5

Διώροφο κτίριο με ογκοπλαστική απόδοση των όψεων. Χρονολογείται περί το 1930. Ασυμμετρία των ανοιγμάτων στην διάταξή τους. Δίδεται έμφαση στην άνω ζώνη του ορόφου με διακοσμητικές ταινίες κάτω από το γείσο της στέψης. Χαρακτηριστική είναι η γεωμετρικότητα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης παραπέμπει στο μοντέρνο κίνημα, η μορφολόγηση των όγκων όμως δανείζεται στοιχεία του εκλεκτικισμού.
2121  Κατοικία, Βύρωνος 18

Διώροφο κτίριο με βυζαντινά στοιχεία στις όψεις. Χρονολογείται περί το 1927. Χαρακτηριστικά είναι τα πεντάλοβα ανοίγματα στον όροφο με οδοντωτή διακόσμηση στα υπέρθυρα που αντιστοιχούν στο ισόγειο σε τοξωτά ανοίγματα στεγασμένης βεράντας δημιουργώντας αντίστοιχες “λότζιες”. Οι εξώστες είναι μικρού εύρους και τα αντίστοιχα ανοίγματα είναι τοξοειδή με ανάλογη διακόσμηση στα υπέρθυρα. Αντίστοιχα μορφολογικά στοιχεία σε όλες τις όψεις. Η επικάλυψη γίνεται με κεραμοσκεπή στέγη που καταλήγει σε προεξέχον γείσο.
2222 Κατοικία, Βύρωνος 23

Ισόγειο κτίριο, χαρακτηριστικό δείγμα εξοχικής κατοικίας. Χρονολογείται περί το 1927. Χαρακτηριστική στεγασμένη βεράντα, με κολώνες στην εξωτερική πλευρά – φέροντα στοιχεία της στέγης- σχηματίζουν εσωτερική στοά. Η επικάλυψη γίνεται με κεραμοσκεπή στέγη, με μεγάλη κλίση που επιτρέπει την ύπαρξη σοφίτας με άνοιγμα στην στέγη.
2323 Κατοικία, Βύρωνος 27

Διώροφο Ισόγειο κτίριο, χαρακτηριστικό δείγμα εξοχικής κατοικία (αγροτικό). Η είσοδος με στοά με τοξωτά ανοίγματα. Η όψη τονίζεται με τρίπλευρη προεξοχή με τρία ανοίγματα (τρίπλευρο έρκερ). Η επικάλυψη γίνεται με κεραμοσκεπή στέγη.
 
2424 Κατοικία, Βύρωνος 4

Διώροφη κεραμοσκεπής κατοικία με αξιόλογα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία. Είναι χαρακτηριστική εξοχική κατοικία της δεύτερης δεκαετίας του 20ου αιώνα (1927). Η δομή της διατηρεί τις κλασικιστικές αναλογίες και αυτό διακρίνεται στα επιμήκη ανοίγματα, στους εξώστες με τα φουρούσια απλής μορφολογίας και στα πλαίσια των ανοιγμάτων. Η επικάλυψη γίνεται με κεραμοσκεπή στέγη που καταλήγει σε γείσο χαρακτηριστικό της εποχής.
2525  Κατοικία, Γιασεμιών 14 & Ανθέων

Διώροφο κτίριο με ελεύθερη αρχιτεκτονική σύνθεση. Χρονολογείται από το 1925. Χαρακτηριστική είναι η λιτή παρουσία κλασικιστικών στοιχείων με την διακριτική συμμετριά του κλασσικισμού (ανοίγματα, εξώστες, φουρούσια, γείσο στέψης) και η ενδιαφέρουσα αντίθεση που δίνει η ελεύθερη σύνθεση. Στο κτίριο αυτό αποκαλύπτεται η αντοχή της κλασσικιστικής μορφολογίας ακόμα και όταν συνδυάζεται με ελεύθερη, ασύμμετρη κτιριολογική σύνθεση.
2626  Κατοικία, Γιασεμιών 16 & Ανθέων

Διώροφο κτίριο με απλοποιημένες μορφές των αρχιτεκτονικών στοιχείων. Χρονολογείται από το 1930. Παράθεση λευκών όγκων, διάλυση των μεγάλων όγκων σε μικρούς, ασυμμετρία στις όψεις, τα κύρια αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κτιρίου. Η επικάλυψη γίνεται με ταράτσα – δώμα.
2727  Κατοικία, Γιασεμιών 18-20

Διώροφο κτίριο με απλοποιημένες μορφές των αρχιτεκτονικών στοιχείων. Χρονολογείται από το 1930. Τα ανοίγματα έχουν αξονική διάταξη. Σε προβολή τμήμα στην κύρια όψη του κτιρίου το οποίο περιλαμβάνει ένα άνοιγμα ανά όροφο. Η επικάλυψη γίνεται με κεραμοσκεπή στέγη. Η στέψη του κτιρίου με περιμετρικό γείσο και εμφανή τα δοκάρια της στέγης.
2828 Κατοικία, Γιασεμιών 4

Διώροφο κτίριο χαρακτηριστικός τύπος εξοχικής κατοικίας. Χρονολογείται περί το 1933. Ογκοπλαστική διάταξη της κύριας όψης με τον πρώτο όροφο σε εσοχή. Τα ανοίγματα έχουν αξονική διάταξη, έχουν κυματοειδές πλαίσιο χαρακτηριστικό της εποχής. Η επικάλυψη γίνεται με κεραμοσκεπή στέγη που καταλήγει σε κλιμακωτό γείσο σε ικανή προεξοχή.
2929  Κατοικία, Γιασεμιών 6

Διώροφο κτίριο εποχής μεσοπολέμου. Χρονολογείται περί το 1936. Χαρακτηριστικά της εποχής ανοίγματα με συνένωση δύο ή και τριών μαζί. Τοξοειδές πέρασμα για την κύρια είσοδο. Λιτή εμφάνιση της όλης αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Διάθεση εμπλουτισμού της σύνθεσης οι εξώστες με τοξωτά ανοίγματα στο ισόγειο (λότζια) και ανοικτό στον όροφο. Ορθολογικός σχεδίασμός, καθαροί όγκοι τα γενικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής σύνθεσης.
3030  Κατοικία, Γιασεμιών 7 & Ανθέων

Διώροφη κατοικία με απλοποιημένες μορφές των αρχιτεκτονικών στοιχείων. Χρονολογείται περί το 1927. Ανοίγματα ορθογώνια και επίχρισμα με αδρή ή λεία επιφάνεια τονίζει με επιστύλιο κάτω από το γείσο της επίστεψης. Καθαροί όγκοι και λιτή εμφάνιση τα γενικά χαρακτηριστικά.

Οι φωτογραφίες και οι περιγραφές κάθε κτιρίου προέρχονται από το Αρχείο Παραδοσιακών Οικισμών & Διατηρητέων Κτιρίων, της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ, και τα αναφερόμενα στοιχεία δεν αποτελούν τεκμήριο για οποιαδήποτε χρήση.

Πηγή Ενημέρωσης: Ομάδα Σύνταξης

 

Τελευταία Νέα