Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Ευκαλύπτων έως Χρυσανθέμων

61
Στον πέμπτο περίπατό σας, μπορείτε να συναντήσετε τα τελευταία 15 διατηρητέα κτίρια στους δρόμους της Πλατείας Ευκαλύπτων, Πριγκ. Ελένης, Σαμαρά, Σισμανόγλου, Σολωμού, Στρατηγού Καλλάρη, Τσάκωνα, Υακύνθων & Χρυσανθέμων.
 
Δείτε όλα τα Διατηρητέα σε slide-show φωτογραφιών.

 

 61

61

Κατοικία, Πλατεία Ευκαλύπτων & Ανθέων 12

Τριόροφο κτίριο με εκλεκτικιστικά στοιχεία και σχετικά λιτό διάκοσμο. Χρονολογείται περί το 1940. Χαρακτηριστική ισοδομή τοιχοποιϊα στο ισόγειο, στεγασμένος εξώστης με τοξοειδή ανοίγματα και στηθαίο με κολωνάκια στον όροφο, στον δεύτερο όροφο αντίστοιχοι εξώστες με ανάλογα στηθαία. Διαχωριστική ταινία μεταξύ των ορόφων. Δίνεται έμφαση στον δεύτερο όροφο με περισσότερο διάκοσμο στα ανοίγαμτα, γείσο με διακοσμητική ταινία, γεισίποδες και ποδιά με κολωνάκια. Η επίστεψη του κτιρίου γίνεται με στηθαίο με κολωνάκια και συμπαγή τμήματα στους άξονες των όψεων.

 6262

Κατοικία, Πριγκ. Ελένης 12

Πυργοειδής κατοικία, χρονολογείται περί το 1930. Έχει ιδιαίτερο ύφος με την χρήση των γωνιόλιθων στις ακμές του πυργίσκου καθώς και στο τοξωτό άνοιγμα. Τα ανοίγματα έχουν αξονική διάταξη και είναι ορθογώνια με γαλλικά κουφώματα. Ο πυργίσκος έχει τετράγωνη κάτοψη και περιλαμβάνει την κύρια είσοδο του κτιρίου. Η εξωτερική ελευθερία της μορφολόγησης της όψης παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον σύνολο.

 63

63

Κατοικία, Σαμαρά 10

Διώροφη εξοχική κατοικία με πολύ αξιόλογα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία. Χρονολογείται περί το 1925. Ελευθερία στη σύνθεση με χρήση στοιχείων του εκλεκτικισμού. Ενδιαφέρων ο γωνικακός πύργος με πολυγωνική κάτοψη και κεραμοσκεπή επικάλυψη. Έντονος κατακορυφισμός αποδίδεται με την ένωση των ανοιγμάτων. Ποικιλία των ανοιγμάτων όσον αφορά την μορφολογία τους και επιφάνειες των όψεων με εναλλαγές αδρού και λείου σοβά. Απλά και επίπεδα πλαίσια σε όλα τα ανοίγματα. Δίνεται έμφαση στην προβολή των όγκων με υπερύψωση του “πύργου”, κυκλικά τμήματα και συμμετρικές αρχιτεκτονικές προεξοχές – εσοχές. Η επικάλυψη γίνεται με κεραμοσπεπή στέγη, που καταλήγει σε γείσο, χαρακτηριστικούς γεισίποδες. Το επιστύλιο έχει γραμμικό μοτίβο.

6464 Κατοικία, Σαμαρά 47

Διώροφη εξοχική κατοικία, γραφικού τύπου. Χρονολογείται περί το 1935. Ελεύθερη διάρθωση των όψεων και μικρές κεραμοσκεπείς στέγες να καλύπτουν την κύρια είσοδο και τα ανοίγματα του ισογείου. Γενικά ο όγκος του κτιρίου εμφανίζεται απλός και επικαλύπτεται από ελαφρά κεκλιμένη στέγη που καταλήγει σε ικανή προεξοχή.
65Diatiritea

Κατοικία, Σισμανόγλου 2-4

6666  Κατοικία, Σολωμού & Δημοκρατίας 55

Διώροφη εξοχική κατοικία με γραφικά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Χρονολογείται περί το 1928. Τα ανοίγματα έχουν αξονική διάταξη. Χαρακτηριστική η απότμηση στην συμβολή των δύο κύριων όψεων, διαμορφώνεται σε ανοικτό εξώστη για τον όροφο και σε προστώο για την κύρια είσοδο, κυκλικής κάτοψης. Η επικάλυψη γίνεται με κεραμοσκεπή στέγη που καταλήγει σε γείσο.

67

67

Κολλέγιο, Στεφάνου Δέλτα 15

Ιδρύθηκε το 1924. Το κεντρικό κτίριο κτίστηκε το 1927 επί εκτάσεως 150 στρεμμάτων δωρεάς Εμμ. Μπενάκη. Πρόκειται για πολύ αξιόλογο κτίριο στα πρότυπα των Αγγλικών Κολλεγιών. Είναι διώροφο κτίριο με απόλυτη συμμετρία. Η σύνθεσή του επαναλαμβάνει τα αρχιτεκτονικά στοιχεία με τα ανοίγματα σε αξονική διάταξη. Ελαφρά προεξοχή του κεντρικού τμήματος που περιλαμβάνει πέντε ανοίγματα και την επιβλητική είσοδο του κτιρίου σε ενδιαφέρον πρόστωο με τέσσερεις κολώνες. Η βάση του κτιρίου ρουστίκ με έντονες κυφώσεις αντιστοιχεί στο ημιυπόγειο Η επικάλυψη γίνεται με κεραμοσκεπή στέγη με ανοίγματα στους άξονες των αντίστοιχων του κτιρίου.
6868 Δημοτική Βιβλιοθήκη, Στρατηγού Καλλάρη 13

Κατοικία του Κοσμά Πολίτη. Χρονολογείται περί το 1933-36. Περιήλθε στο Δημόσιο και παρεχωρήθηκε από την ΚΕΑ στον Δήμο υπό τον όρο αναστηλώσεως του για Δημαρχείο. Διώροφο κεραμοσκεπές κτίριο αντλεί τα μορφολογικά του στοιχεία από την βυζαντινή παράδοση. Χαρακτηριστικά είναι τα τρίλοβα ανοίγματα στον ημιυπαίθριο χώρο του ορόφου. Τα άλλα ανοίγματα είναι ορθογώνια με γαλλικά κουφώματα. Η κάτοψη έχει ελεύθερη σύνθεση με αρχιτεκτονικές προεξοχές στο ισόγειο, οι οποίες περιλαμβάνουν αντίστοιχα ανοίγματα καλύπτονται με κεραμοσπεπή στέγη.
 

69

69

Κατοικία, Στρατηγού Καλλάρη 14

Αξιόλογο τριόροφο κτίριο με εκλεκτικιστικά μορφολογικά στοιχεία. Χρονολογείται περί το 1927. Η πλούσια διακόσμηση των όψεων αποτελείται από ποικιλία ασύμμετρων στοιχείων. Δίνεται έμφαση στην άνω ζώνη των όψεων με διακοσμητικές ταινίες, σειρά με γεισίποδες, ζωοφόρο – επιστύλιο με φυτικό διάκοσμο. Τονίζεται ο κατακορυφισμός με την καθ’ύψος σύνθεση των ανοιγμάτων. Τα ανοίγματα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία όσον αφορά το εύρος τους και γενικά την μορφή τους (τρίλοβα – επιμήκη κ.α.). Χαρακτηριστικά είναι τα ξύλινα διακοσμητικά που συγκρατούν τα κεκλιμένα γείσα των ανοιγμάτων. Επιβλητική είναι η κύρια είσοδος σε προεξοχή από το “σώμα” του κτιρίου και θολωτό άνοιγμα. Η στέψη τους με γείσο και στηθαίο με κολωνάκια στον όροφο αντιστοιχεί σε εξώστη. 

7070 

Κατοικία, Στρατηγού Καλλάρη 36-42 & Ελικώνος

Διώροφος έπαυλη. Χρονολογείται περί το 1940. Ασύμμετρη διάταξη των όγκων. Πρόσφατα ανακαινισμένη. Δίνεται έμφαση στην όψη της οδού Ελικώνος στον άξονα της κορύφωσης της στέγης με τρίλοβα τοξοειδή ανοίγματα στον όροφο και κλειστό εξώστη στο ισόγειο (λότζια) με δύο τοξωτά ανοίγματα. Είναι το μόνο τμήμα που εμφανίζει συμμετρία και τα ανοίγματα βρίσκονται σε αξονική διάταξη. Στην δεξιά πλευρά το κτίριο είναι ισόγειο με ανοικτό εξώστη στον όροφο και κλειστό με τοξοειδή ανοίγματα στο ισόγειο.

7171 

Κατοικία, Τσάκωνα 3

Το κτίριο γνωστό ως βίλλα “Αυλοφίλητος” χτίστηκε το 1933 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Αξέλου. Αποτελείται από υπόγειο, υπερυψωμένο ισόγειο πρώτο και δεύτερο όροφο. Είναι κατασκευασμένο μέσα σε κήπο με πλούσια βλάστηση. Χαρακτηρισικό δείγμα, τυπολογικά και μορφολογικά της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου.

72

72

Κατοικία, Τσάκωνα 6

“Πύργος” με ενδιαφέροντα μορφολογικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία. Χρονολογείται περί το 1928. Κεραμοσκεπής στέγη με έντονες κλίσεις και επάλξεις σε νεό-γοτθικό στύλ. Τα ανοίγματα είναι τοξοειδή. Ο πύργος στη συμβολή κύριας και πλάγιας όψης περιλαμβάνει την κύρια είσοδο. Η ογκοπλαστικότητα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης ορίζεται από τον πύργο κυκλικής διανομής και την πολυμορφία της οξυκόρυφης στέγης.

73

73

Κατοικία, Υακύνθων 23

Διώροφο κτίριο κλασικιστική ρυθμολογίας, χρονολογείται περί τα τέλη της δεύτερης δεκαετίας του 20ου αιώνα. Αξονική διάταξη των ανοιγμάτων. Η κύρια όψη στο δεξιό τμήμα της παρουσιάζει αξονική διάταξη των ανοιγμάτων, ως προς την άξονα της κύριας εισόδου. Το αριστερό τμήμα σε υποχώρηση δημουργεί εξώστη για τον όροφο και στεγασμένο ημιυπαίθριο εξώστη με τοξωτά ανοίγματα στο ισόγειο. Δίδεται έμφαση με την κύρια είσοδο, η οποία βρίσκεται σε ελαφρά προβολή και έχει τοξωτό άνοιγμα και στέψη με διακοσμητική οδοντωτή ταινία. Η επίστεψη του κτιρίου γίνεται με γείσο και ικανή προεξοχή.

74

74

 

Κατοικία, Υακύνθων 6

Διώροφο κτίριο με δώμα με κλασικιστικές αναλογίες. Χρονολογείται περί το 1930. Τα ανοίγματα έχουν αξονική διάταξη και έχουν κουφώματα γαλλικού τύπου. Απογυμνωμένη από διακόσμηση μορφή με κεντρικό απλής μορφής εξώστη και συμμετρικά επιμήκη ανοίγματα κλασικιστικής μορφολογίας. Το επίχρισμα έχει τις τυπικές κυφώσεις του ύστερο – κλασικισμού. Η επίστεψη γίνεται με γείσο σε ικανή προεξοχή και συμπαγές στηθαίο.

75

75

 

Κατοικία, Χρυσανθέμων 30

Ισόγειο υπερυψωμένο κτίριο με χαρακτηριστικές τοξοστοιχίες που σχηματίζουν “λότζιες” τόσο στο τμήμα που περιλαμβάνει την κύρια είσοδο, όσο και στο ακραίο τμήμα της όψης που δημιουργούν στεγασμένο εξώστη. Χαρακτηριστικές σιδεριές στα ανοίγματα και στην αυλόθυρα. Η επικάλυψη γίνεται με πλάκα.

Οι φωτογραφίες και οι περιγραφές κάθε κτιρίου προέρχονται από το Αρχείο Παραδοσιακών Οικισμών & Διατηρητέων Κτιρίων, της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ, και τα αναφερόμενα στοιχεία δεν αποτελούν τεκμήριο για οποιαδήποτε χρήση.

Πηγή Ενημέρωσης: Ομάδα Σύνταξης

 

Τελευταία Νέα