Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Κοινότητα Ψυχικού

Psychiko4

Psychiko4Το Παλαιό Ψυχικό είναι από τα πιό παλιά οργανωμένα προάστια της Αθήνας και χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.

Το χαρακτηρίζει η αραιή δόμηση, οι εντυπωσιακές κατοικίες, οι δεντροφυτεμένοι δρόμοι, οι πλατείες και τα άλση.

Δημιουργήθηκε από εύπορους ιδιώτες, οι οποίοι θέλησαν να φτιάξουν έναν οικισμό σύμφωνα με τα πλέον προχωρημένα οράματα της εποχής, μία πραγματική “κηπούπολη” σε συνδυασμό με τη ρυμοτομία της πρότυπης αγγλικής κηπούπολης.

  • Διαβάστε αναλυτικά την διαμόρφωση του προαστίου του Ψυχικού στην Ιστορική Αναδρομή.
  • Γνωρίστε όλους τους Δημάρχους και Κοινοτάρχες του Ψυχικού από το 1930, εδώ .

Η κοινότητα Ψυχικού ορίζεται από τη λεωφόρο Κηφισίας, την οδό Μουσών προς την Αθήνα, τα Τουρκοβούνια προς το Γαλάτσι και το Κολέγιο Αθηνών προς τη μεριά της Φιλοθέης. Έχει έκταση περίπου 4.000 στρέμματα και πληθυσμό  11.000 κατοίκους, με βάση την απογραφή του 2001.

Αυτό που χαρακτηρίζει τη ζωή στο Ψυχικό είναι η ηρεμία και οι ήπιοι τόνοι.

Περιοχή αμιγούς κατοικίας δεν έχει καμία εμπορική δραστηριότητα. Επαγγελματικές στέγες, εστιατόρια, καφενεία, καταστήματα απαγορεύονται από τις πολεοδομικές διατάξεις σχεδόν στο σύνολο του προάστιου, εκτός από δύο μόνο οικοδομικά τετράγωνα που επιτρέπονται επαγγελματικές στέγες και ειδικότερα καταστήματα εξυπηρέτησης των κατοίκων (περιοχή Νέας Αγοράς).

Psychiko5Εκτός του χαρακτήρα κηπούπολης, στο Ψυχικό βρίσκονται πολλά κτίρια, υψηλής αρχιτεκτονικής, αισθητικής και πολυτέλειας, μοναδικά σε πανελλήνιο επίπεδο δείγματα ρυθμών της αστικής αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα.

Οι περισσότερες κατοικίες οικοδομήθηκαν με συντελεστή δόμησης 0.6 και απαγόρευση ανέγερσης κτιρίων μεγαλύτερων των τριών ορόφων. Είναι από τις περιοχές της Αττικής με το περισσότερο πράσινο, ενώ πολλοί είναι οι δρόμοι όπου θα δει κανείς τους κατοίκους να απολαμβάνουν τον περίπατό τους ή μια βόλτα με το ποδήλατο.

Στη κοινότητα Ψυχικού εδρεύουν πολυάριθμες Πρεσβείες και προξενεία, καθώς και ιδιωτικά σχολεία.

Με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και με άλλες περιβαλλοντικές επεμβάσεις, το Ψυχικό κατόρθωσε να κρατήσει την ατμοσφαιρική ρύπανση σε χαμηλά επίπεδα και να διατηρήσει το αρχικό του χαρακτήρα και την αίγλη του, παρά τις πιέσεις της σύγχρονης εποχής για μέγιστη εκμετάλλευση της γής.

 

Πηγή Ενημέρωσης: Ομάδα Σύνταξης από Βικιπαίδεια

Τελευταία Ενημέρωση: Νοέμβριος 2013

 

 

Τελευταία Νέα