- Αφορά παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους και παιδικές χαρές του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, με προτεραιότητα την περιβαλλοντική και οικιστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.
- Στόχος είναι η βελτίωση των αστικών υποδομών και δη των παιδικών χαρών, που συμβάλλουν σημαντικά στον καθορισμό του επιπέδου ποιότητας ζωής των κατοίκων, συμπεριλαμβανομένων των εμποδιζόμενων ατόμων και παράλληλα συνεισφέρουν στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των χρηστών, μέσω εφαρμογής βιώσιμων παρεμβάσεων.
- βρίσκονται εντός του αστικού ιστού με χρήση κατοικίας,
- έχουν χαρακτηριστεί στο οικείο ρυμοτομικό σχέδιο είτε ως χώροι παιδικής χαράς είτε ως κοινόχρηστοι χώροι και
- θα μπορούσαν με τις κατάλληλες βελτιώσεις να αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους.
Οι τρείς αυτοί χαρακτηριστικοί χώροι είναι:
- η παιδική χαρά της Πλατείας Ελευθερίας στο Νέο Ψυχικό (800 τμ επί πλατείας 2,5 στρεμμάτων)
- η παιδική χαρά οδού 25ης Μαρτίου στο Νέο Ψυχικό (Ο.Τ. 154) (200 τμ) και
- η παιδική χαρά της πλατείας Δροσοπούλου στη Φιλοθέη (250 τμ επί πλατείας 11 στρεμμάτων).
Το καθεστώς των χρήσεων γης στους συγκεκριμένους χώρους καθορίζεται ως εξής:
- δεν πληρούν τις προδιαγραφές πιστοποίησης,
- είναι φθαρμένα και
- δεν επιτελούν με ασφάλεια τον ρόλο τους.
- Επίσης, είναι σημαντικό, πως στις λειτουργούσες παιδικές χαρές δεν υπάρχουν δάπεδα ασφαλείας για την προστασία των παιδιών χρηστών σε τυχόν πτώση.
Η επιλογή του εξοπλισμού έγινε μετά από έρευνα αγοράς ως προς τη διαθεσιμότητα του εξοπλισμού και τα τεχνικά, λειτουργικά και οικονομικά του χαρακτηριστικά, καθώς και αξιολόγηση των αναγκών των χρηστών των παιδικών χαρών ανάλογα με την επισκεψιμότητα, το διαθέσιμο χώρο και τις ηλικιακές ομάδες στις οποίες απευθύνονται οι υπό διαμόρφωση χώροι.»
Πρέπει να σημειωθεί πως η εν λόγω προμήθεια αποσκοπεί:
- πρώτον στην βελτίωση των υπαρχόντων χώρων αναψυχής και διασκέδασης των παιδιών με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, και
- δεύτερον (και κυριώτερο) στην προστασία του υψίστου δικαιώματος στην ζωή, όπως αυτό προστατεύεται με την ασφάλεια των κοινοχρήστων εγκαταστάσεων.
Σχετικά με την οικοδομική άδεια
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι για την τοποθέτηση των οργάνων δεν απαιτείται οικοδομική άδεια σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Μετά την έκδοση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 4067 του 2012) και μέχρι την έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων που προβλέπονται, συνεχίζει να εφαρμόζεται η διαδικασία που ίσχυε προ της ισχύος του ν. 4067/12 και όλες οι διατάξεις περί κατασκευών σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους της υπ’ αριθμ. 52716/2001 Υ.Α «Κατασκευές κα εγκαταστάσεις σε κοινόχρηστους χώρους του οικισμού για τις οποίες δεν απαιτείται άδεια δόμησης» ΦΕΚ 1663/Β/2001 καθώς και η Εγκ. 12/56990/28-3-2002.
Ειδικότερα, «δεν απαιτείται οικοδομική άδεια στις εξής κατηγορίες κατασκευών ή εγκαταστάσεων μέσα στους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού:
- Έργα και κατασκευές απαραίτητες για τη διαμόρφωση και προστασία του εδάφους όπως κλίμακες, κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες), τοίχοι, τοιχεία αντιστήριξης, μικρές πεζογέφυρες, περιφράξεις, διάδρομοι, εκσκαφές και επιχώσεις και πάσης φύσεως δίκτυα υποδομής.
- Κατασκευές και εγκαταστάσεις εξοπλισμού για τη λειτουργία χώρων όπως: στέγαστρα, κιόσκια, τέντες και περίπτερα που συνολικά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 20% της επιφάνειας του κοινόχρηστου χώρου και θα πρέπει να εντάσσονται σε εγκεκριμένο συνολικό σχεδιασμό.
- Επίσης επιτρέπονται εγκαταστάσεις υπαίθριων παιδότοπων και άθλησης, όπως διάδρομοι βάδην ή απλά όργνανα άθλησης που δε συνιστούν αθλητική εγκατάσταση, πάγκοι, φυλάκια μέχρι 4,0 μ2, μικρές αποθήκες απαρραίτητων εργαλείων μέχρι 4,0 μ2, αποχωρητήρια επιφάνειας μέχρι 4,0 μ2, τεχνητές κερκίδες μέχρι 50 ατόμων, μικρά αποδυτήρια για την εξυπηρέτηση των χώρων άθλησης και των παιδότοπων μέχρι 6,00 μ2 και μέγιστο ύψος 2,70 μ2, εγκαταστάσεις φωτισμού, τηλεφωνικοί θάλαμοι και μονάδες οπτικού δικτύου (ΜΟΔ ή ΟΝΚ) (Υπαίθριοι Κατανεμητές Οπτικού Δικτύου).
- Εξοπλισμός συνήθους τύπου
- Εξοπλισμός για κάθε κατηγορία χρηστών
- Σύνθετες κατασκευές (περιλαμβάνει όργανα για ΑμεΑ)
- Υπόβαθρα ασφαλείας (δάπεδα γύρω από τα όργανα)
- Αντικραδασμικά πλακίδια ασφαλείας
- Υπόβαση από ελαφρά οπλισμένο σκυρόδεμα
- Φωτισμός μονοπατιών
(Αφορά την Δροσοπούλου). Παροχή φωτισμού προς ενίσχυση της ασφάλειας στην πλατεία και ενεργειακή αναβάθμιση του δικτύου φωτισμού μέσω της χρήσης αυτόνομων φωτιστικών LED,που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια. Η διάταξη των φωτιστικών γίνεται βάσει της διάταξης των οργάνων και των υφιστάμενων μονοπατιών, ώστε να παρέχεται διακριτικός φωτισμός κατά τις νυχτερινές ώρες που θα καθιστά το χώρο ασφαλή χωρίς να επηρεάζει το χαρακτήρα του πάρκου.
«Το φωτιστικό θα πρέπει να είναι συμβατό με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο DIN EN 13201 και να διαθέτει πιστοποίηση CE. H λειτουργία του φωτιστικού βασίζεται στο φωτοβολταϊκό φαινόμενο, δηλαδή στη μετατροπή της ηλιακής ακτιβοβολίας σε ηλεκτρικό ρεύμα. Το ενσωματωμένο σύστημα φωτιστικών μετατρέπει την ηλιακή ακτινοβολία που δέχεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και εν συνεχεία το συσσωρεύει σε στοιχεία συσσώρευσης (μπαταρίες) ώστε να το αποδώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το φωτιστικό θα ενεργοποιείται αυτόματα μετά τη δύση του ηλίου και θα απενεργοποιείται αυτόματα με το πρώτο φως του ηλίου. Δεν απαιτούνται καλωδιώσεις για την τοποθέτησή του, δεν καταναλώνεται συμβατική μορφή ενέργειας και είναι ανθεκτικό σε ακραίες καιρικές συνθήκες (από -20 έως +60).»