Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

«Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας»

MobilityWeek

MobilityWeekΑπό 16 έως 22 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού συμμετέχει για τρίτη χρονιά στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας».

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και για το 2017, έχει επιλεγεί ως μότο το «Ισότιμη Μετακίνηση. Πολιτισμός & Πρόοδος».

Η Επιτροπή Νεότητας του Δήμου συμμετέχει στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας», έναν θεσμό που έχει καθιερωθεί από το 2002 ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου, είναι η ενθάρρυνση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης. Το περπάτημα, το ποδήλατο και η τακτική χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς μας βοηθούν να εξοικονομήσουμε χρόνο, χρήματα, να βοηθήσουμε το περιβάλλον και να βελτιώσουμε την υγεία μας.

  • Γιατί να πηγαίνουμε στην τοπική αγορά, στο σχολείο, στη δουλειά ή στο γυμναστήριο με το αυτοκίνητο; Θα μπορούσαμε να περπατήσουμε ή χρησιμοποιήσουμε ποδήλατο, ανακαλύπτοντας ένα μέρος της πόλης και απολαμβάνοντας τα οφέλη που παρέχει  η άσκηση.

Ας σκεφτούμε λοιπόν καλύτερα όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε για τη μετακίνησή μας και ας επιλέξουμε σωστά. Ας δοκιμάσουμε νέους τρόπους για να μεταβούμε από το σημείο Α στο σημείο Β και να εμπλουτίσουμε τη διαδρομή αφού :

  1. Mobility WeekΌταν χρησιμοποιούμε ένα μέσο μεταφοράς, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο για να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να ελέγξουμε το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο στο κινητό μας, να μιλήσουμε με τους φίλους μας ή απλά να καθίσουμε αναπαυτικά και να ακούσουμε μουσική.
  2. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ευκαιρία για άσκηση αφού η ποδηλασία ή το βάδισμα σε μικρές αποστάσεις (μέχρι 5 χλμ) μας δίνει τα 30 λεπτά ημερήσιας άσκησης που χρειαζόμαστε για να παραμείνουμε σε καλή φυσική κατάσταση. Οι μελέτες κατέδειξαν ότι τα άτομα που βαδίζουν για τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα έχουν ελπίδες να ζήσουν από δύο έως εννιά χρόνια περισσότερο από αυτούς που δεν το κάνουν.
  3. Εξοικονομούμε χρήματα αφού οι χρήστες βιώσιμων μέσων μεταφοράς εξοικονομούν 500-600 λίτρα καυσίμου. (Αυτό ισοδυναμεί με 15 γεμάτα ντεπόζιτα καυσίμου, δηλαδή περίπου 1000 ευρώ το χρόνο).
  4. Κάνουμε την πόλη μας πιο φιλική στο περιβάλλον, άρα βιώσιμη αφού η μετάβαση από το σπίτι στη δουλειά με αυτοκίνητο χρειάζεται:
    •    90 φορές περισσότερο αστικό χώρο και κοινοτική υποδομή από το ίδιο ταξίδι με μετρό, και
    •    20 φορές περισσότερο χώρο αν είχατε πάρει λεωφορείο ή τραμ.

Ας αλλάξουμε συνήθειες και επιλέξουμε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης όπως το ποδήλατο, το βάδισμα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τον συνδυασμό αυτών σε κάθε διαδρομή, θα βοηθήσουμε την πόλη μας να γίνει περισσότερο καθαρή, πιο ήσυχη, ασφαλέστερη, λιγότερο συνωστισμένη και σίγουρα θα είναι ένα μέρος που θα ζούμε καλύτερα. Φαντάσου πόσα πάρκα, χώροι για  πεζούς και πόσους άλλους δημόσιους χώρους που θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στον κόσμο, αν όλοι αρχίζαμε να εφαρμόζουμε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.

  • Βελτιώνουμε την ατμόσφαιρα προσφέροντας στον πλανήτη λιγότερες εκπομπές καυσαερίων. Εάν τα ποσοστά ποδηλασίας σε όλη την ΕΕ ήταν τα ίδια με της Δανίας, όπου το μέσο άτομο ποδηλατεί 965 χλμ το χρόνο, οι εκπομπές καυσαερίων στην ΕΕ θα ήταν χαμηλότερες περισσότερο από 25 % .

Κορύφωση της Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι η Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου που ορίστηκε «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» και μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για να ανεξαρτητοποιηθούμε από τα αυτοκίνητα μας και σιγά-σιγά να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.

PodilatovoltaΤα μέλη της Επιτροπής Νεότητας σας καλούν να ενταχθείτε στην παρέα τους συμμετέχοντας ενεργά σε ένα πιο δραστήριο τρόπο ζωής. Ελάτε με τα ποδήλατά σας, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017, στις 11:00 πμ στο προαύλιο του Αγίου Γεωργίου να ξεκινήσουμε την «Ποδηλατοβόλτα» μας από το Νέο Ψυχικό μέχρι τη Φιλοθέη. 

Δείτε video, εδώ, χρήσιμους συνδέσμους εδώ, και το Δελτίο Τύπου της Επιτροπής Νεότητας εδώ.

Πηγή ενημέρωσης: Γραμματεία Δημάρχου

Τελευταία Νέα