Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Καστρίτσειο μουσείο

Kastritseio2
Kastritseio2Το Καστρίτσειο Μουσείο Πολιτισμού στεγάζεται σε οικόπεδο 1031 τ.μ. σε διόροφη μονοκατοικία η οποία αποτελεί σημαντικό δείγμα αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου με έντονη τη σφραγίδα Bauhaus.

Το ισόγειο του κτιρίου καλύπτει μία επιφάνεια 139,37 τ.μ. και ο όροφος – λόγω των εξωστών – 158,63 τ.μ. Στο βάθος του κήπου επάρχει βοηθητικό κτίσμα το οποίο καλύπτει 40 τ.μ. περίπου.

Η αείμνηστη Ελένη Καστρίτση, ιδιοκτήτρια του ακινήτου, Πολίτισσα και η ίδια, εκτιμώντας το έργο του Συλλόγου «Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών» του κληροδότησε το κτίριο υπό τον όρο να οργανωθεί και να λειτουργήσει στους χώρους του Μουσείο αφιερωμένο σε Κωνσταντινουπολιτές και Μικρασίατες καλλιτέχνες.

Ο Σύλλογος παρέλαβε το κτίριο από τον διαχειριστή της διαθήκης το καλοκαίρι του 1993 και η τελετή έναρξης της λειτουργίας του πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 1994. Η μελέτη και η επίβλεψη για τη διαμόρφωση των χώρων, πραγματοποιήθηκε χάρη στην αφιλοκερδή προσφορά εργασίας Κωνσταντινουπολιτών αρχιτεκτόνων, ενώ τα έξοδα των εργασιών και οι προθήκες για τα εκθέματα συγκεντρώθηκαν χάρη στις προσφορές συμπολιτών μας επίσης.

Ακόμη και τα πρώτα εκθέματα συγκεντρώθηκαν χάρη στις προσφορές οι οποίες συνεχίζονται πάντα καθώς ο σκοπός του μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και προβολή της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς της Πόλης που επί αιώνες υπήρξε η μητρόπολη του Ελληνισμού αλλά και της Μικράς Ασίας με την ποικίλη μακραίωνη παράδοση.
Οι δραστηριότητες του Μουσείου αφορούν κυρίως:
  • την επιστημονική έρευνα για τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας και
  • την καταγραφή και συλλογή προφορικών μαρτυριών του.

Επίσης, ασχολείται με τη συλλογή και δημιουργία αρχείων που περιλαμβάνει το υλικό των ερευνών όπως έγγραφα, σχέδια, φωτογραφίες, ταινίες, λογισμικό υπολογιστών για τον Ελληνικό πολιτισμό της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας, με την οργάνωση βιβλιοθήκης, διαλέξεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων και με την έκδοση εντύπων.

Πού: Καποδιστρίου 17, Φιλοθέη 15237,  kastritseio@gmail.com
Πηγή Ενημέρωσης: Ομάδα Σύνταξης από ιστοσελίδα πρώην αυτόνομου δήμου Φιλοθέης

 

 

Τελευταία Νέα