Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Ξεκίνημα μιας νέας χρονιάς…

Pita1

Pita1Σε ανοιχτή εκδήλωση με ιδιαίτερα θερμή ατμόσφαιρα, ο Δήμος γιόρτασε στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του Ψυχικού, το ξεκίνημα μιας νέας χρονιάς.

 
Η εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Δήμου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, παρουσία του Δημάρχου κ. Παντελή Ξυριδάκη, Δημοτικών Συμβούλων και αιρετών του Δήμου, εκπροσώπων του Κλήρου, τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων, αλλά και 800 και πλέον κατοίκων.
 
Ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Ξυριδάκης, κατά το χαιρετισμό του, έκανε έναν συνοπτικό απολογισμό του έργου της Δημοτικής Αρχής στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε.
 
Οικονομικό πλεόνασμα
 Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πετυχημένο μοντέλο οικονομικής λειτουργίας που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια στο Δήμο, υπογραμμίζοντας ότι ως Δήμος έχουμε πετύχει να μην εξαρτόμαστε από το Κράτος, αφού μόλις το 25% των συνολικών μας εσόδων προέρχονται από κρατικές χρηματοδοτήσεις, ενώ το υπόλοιπο 75% προέρχεται από δικές μας πηγές. Αυτό το γεγονός μας καθιστά οικονομικά ανεξάρτητους. Κι αυτή η οικονομική ανεξαρτησία θα επιτρέψει στη Δημοτική Αρχή το 2014 να μην υποβληθούν σε θυσίες οι συμπολίτες μας, να μην χρειασθεί να καλυφθούν ελλείμματα, να μην αυξηθούν αλλά αντίθετα να μειωθούν και πάλι τα δημοτικά τέλη και ο ΤΑΠ.
 
apologismos12 1Τόνισε ιδιαίτερα ότι ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού είναι από τους ελάχιστους Δήμους σε όλη τη χώρα που έχει πλεόνασμα και όχι έλλειμμα. Μόνον τα τελευταία δύο χρόνια,  το πλεόνασμα έφτασε στο ύψος των 5.000.000 ευρώ και η ταμειακή μας ρευστότητα ξεπερνά τα 10.500.000 ευρώ.
 
Με το  πλεόνασμα αυτό χρηματοδοτείται  το 2014 η νέα  μείωση των δημοτικών τελών, για τρίτη συνεχή χρονιά, κατά 5% και: 
 • θα εκτελεστούν τα έργα που έχουν ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα.
 • θα χρηματοδοτηθούν οι κοινωνικές δομές και υπηρεσίες (Παιδικοί Σταθμοί, Δημοτικά Ιατρεία, ΚΑΠΗ, γεύματα αγάπης για άπορους συμπολίτες μας, κλπ)
 • θα δώσουμε για μια ακόμη χρονιά την ευκαιρία σε χιλιάδες συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές επιλογές άθλησης, αναψυχής και πολιτισμού, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.
Τεχνικά Έργα
Ο Δήμαρχος τόνισε πως : «Στόχος μας είναι να παρέχουμε και το 2014 το ίδιο αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στους συμπολίτες μας». Αναφορά έγινε και στον τομέα των έργων που εκτελούνται στην πόλη. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως:
 1. Τα αντιπλημμυρικά έργα ολοκληρώθηκαν στο Ψυχικό.
 2. Η Πλατεία Χρυσοχόου, όπως και ο περιβάλλων χώρος της, ολοκληρώθηκε επίσης στο Νέο Ψυχικό
 3. Έγιναν έργα ασφαλτόστρωσης σε όλο το Δήμο στο Νέο Ψυχικό και Φιλοθέη
 4. Δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στη συντήρηση των σχολείων της πόλης μας αλλά και στην ενίσχυση του εξοπλισμού τους, αποδεικνύοντας στην πράξη το ενδιαφέρον μας για τη νέα γενιά.
 5. Υποβλήθηκε ο φάκελος για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια μέσω ΕΣΠΑ, για την κατασκευή ενός νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού στο Νέο Ψυχικό.
 6. Ενισχύθηκε ο εξοπλισμός της Υπηρεσίας Καθαριότητας με νέα μέσα και σε συνδυασμό με τις δράσεις στον τομέα της ανακύκλωσης, δίνουμε καθημερινά τη μάχη για να κρατήσουμε την πόλη μας καθαρή.
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους εργαζομένους του Δήμου για τη θετική τους συμβολή στο έργο που έχει γίνει και στη συνέπειά τους,  που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, παρά το γεγονός ότι καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ενώ τους περικόπτονται διαρκώς οι αποδοχές τους.
 
Estia1Αντικειμενικές στο Ψυχικό
Ένα άλλο στοιχείο που αναφέρθηκε στην ομιλία, ήταν ο πετυχημένος αγώνας που η Διοίκηση του Δήμου έδωσε για να ανατρέψει την άδικη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, να επιβάλλει μόνον στο Ψυχικό, εξοντωτικά υψηλές τιμές στις αντικειμενικές αξίες, εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης.
 
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος ανέφερε πως :
« Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στη χώρα, το 2014 θα πρέπει όλοι εμείς που ζούμε στο Νέο Ψυχικό, στη Φιλοθέη, στο Ψυχικό, να διαφυλάξουμε όλα όσα πετύχαμε σε τοπικό επίπεδο. Για μας το μεγάλο στοίχημα είναι και το 2014 να συνεχίσουμε την ίδια πετυχημένη πορεία, την ίδια «πετυχημένη συνταγή» τοπικής διακυβέρνησης. 
 
Επενδύουμε στην ενότητα όλων των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης μας, πάνω από κόμματα και παρατάξεις, σε μια δημιουργική συμμαχία για ένα καλύτερο μέλλον. Μια δημιουργική συμμαχία πολιτών που δεν θα επιτρέψει το 2014 στις δυνάμεις της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού να μας πάνε πίσω.  Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθούν όσα με κόπο έχουμε κερδίσει μέχρι σήμερα».
 
Τιμώμενοι για το 2014
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης και με πρωτοβουλία του Δημάρχου, ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού τίμησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, συμπολίτες και φορείς, από το χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και της κοινωνικής προσφοράς. Συγκεκριμένα, τιμώμενοι για το 2014 ήταν:
 • Pita5 LalaounisΟ Ηλίας Λαλαούνης ο άνθρωπος που τίμησε την πατρίδα κάνοντας με την Τέχνη του χρυσοχόου γνωστή την Ελλάδα και τον πολιτισμό της σε όλο τον κόσμο. Τίμησε το Ψυχικό φιλοτεχνώντας το λογότυπο του Δήμου με το γράφημα του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου και κόσμησε την πόλη με τη σεμνή του διαβίωση. Ο Ηλίας Λαλαούνης  υπήρξε ένας ευσεβής και καλλιεργημένος άνθρωπος, εξαιρετικός οικογενειάρχης, επιτυχημένος επιχειρηματίας, ένας καθόλα σεβαστός συμπολίτης μας.

Τον τιμητικό έπαινο post mortem,παρέλαβε η αγαπημένη του σύζυγος Λίλα Λαλαούνη και ο εγγονός του Γιάννη Μπουτάρη.

 • Ο Μάνος Ελευθερίου, από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές, στιχουργός και πεζογράφος, μόνιμος κάτοικος του Νέου Ψυχικού από πολλά χρόνια, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και βραβεύτηκε για την προσφορά του από την Ακαδημία Αθηνών.
 • Pita2 EstiaEfΗ Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, η αρχαιότερη εφημερίδα στην Ελλάδα, από τα πλέον έγκυρα έντυπα που εξακολουθούν να υπερασπίζονται το κοινό συμφέρον χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, με σταθερότητα, συνέπεια και ξεκάθαρες απόψεις. Στα θέματα που αφορούν στην πόλη μας, στάθηκε διαχρονικά αρωγός στην ανάδειξη των δίκαιων αιτημάτων μας.

Τον τιμητικό έπαινο, παρέλαβε ο διευθυντής της ΕΣΤΙΑΣ, δημότης Ψυχικού κ. Αλ. Ζαούσης

 • Pita3 EstiaΤο Κέντρο Κοινωνικής φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση Εστία, που είναι εγκατεστημένο στο Νέο Ψυχικό, παρέχει υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης, δράσεις και προγράμματα κοινωνικής ένταξης και ελευθέρου χρόνου σε 100 παιδιά με νοητική υστέρηση. Παράλληλα, λειτουργεί με την επίβλεψή της, μία Στέγη στα Μελίσσια δυναμικότητας 6 ατόμων, ένα διαμέρισμα στο Νέο Ψυχικό δυναμικότητας 4 ατόμων και ετοιμάζεται η ανέγερση της 3ης Στέγης στο Πικέρμι.

Τον τιμητικό έπαινο, παρέλαβε η Πρόεδρος του Δ.Σ. κα Έφη Προκοπάκη, η ακούραστη εργάτης και ψυχή του Κέντρου.

 • Pita4 ArxeiaΤα Γενικά Αρχεία του Κράτους είναι ο χώρος διατήρησης της ιστορικής μνήμης και κατοχύρωσης εννόμων συμφερόντων της ελληνικής πολιτείας και του έλληνα πολίτη. Είμαστε υπερήφανοι διότι μία από τις πιο σημαντικές Υπηρεσίες του Κράτους και θα συμπλήρωνα από τις πιο καλά οργανωμένες, με εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό, με αποτελέσματα που την αξιολογούν ανάμεσα στις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη, βρίσκεται στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού και λειτουργεί σε αγαστή συνεργασία με την Δημοτική Αρχή. Εφέτος γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την ίδρυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
Τον τιμητικό έπαινο, παρέλαβε η Γενική Διευθύντρια κα Μαριέττα Μινώτου.
 
Ακολούθησε χαιρετισμός από πολιτικούς και τους αρχηγούς των παρατάξεων και στη συνέχεια ο Δήμαρχος κ. Παντελής Ξυριδάκης έκοψε την πίτα του Δήμου, ανταλλάσσοντας ευχές με τους πολίτες για το νέο έτος.
 • Τα γούρια της Βασιλόπιτας ήταν ευγενική προσφορά του οίκου «Ηλίας Λαλαούνης» και του Κέντρου «Εστία».
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, οι Βουλευτές, κ.κ. Αργύρης Ντινόπουλος και Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αττικής, κ. Κωνσταντίνος Μανιάτης, οι Περιφερειακές Σύμβουλοι, κ.κ. Θάλεια Καραΐνδρου και Μαργαρίτα Αναγνωστοπούλου, ο τ. Υπουργός Γιάννης Παπαθανασίου και οι π. Δήμαρχοι Ψυχικού κα. Ειρήνη Κατσαρού ο κ. Ερωτόκριτος Νεόφυτος ο κ. Δημήτρης Μαναός, ο Δ/ντης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, Ταξίαρχος κ. Γιώργος Ζαφειρόπουλος, καθώς και οι Ιερείς των Εκκλησιών του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού.
 
 
Πηγή Ενημέρωσης: Δελτίο Τύπου Γραμματείας Δημάρχου

Τελευταία Νέα