Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού συμμετείχε στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων στη Μήλo.
Το Διαδημοτικό Δίκτυο Δομών Υγείας ΟΤΑ δημιουργήθηκε πριν από χρόνια για να προωθήσει στην Ελλάδα τη φιλοσοφία και τις πολιτικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ και δηλώνει παρών σε κάθε ετήσιο συνέδριο με θέσεις και προτάσεις. Εκτός από τις ετήσιες συνελεύσεις είναι καθημερινά ενεργός και συμμετέχει στις ομάδες εργασίας και στο επιστημονικό συμβούλιο.
Η αναγνώριση των προσπαθειών της πόλης μας για να είναι μια «Υγιής Πόλη» σύμφωνα με τις επιταγές του ΠΟΥ, ήρθε τον Οκτώβριο του 2015 όταν ο Δήμος μας πιστοποιήθηκε ως project city στο European Healthy Cities Network και έκτοτε μετέχει και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου.
Στη Μήλο, πριν την έναρξη του Πανελλήνιου Συνέδριου προηγήθηκε η τριμηνιαία τακτική συνάντηση εργασίας, κατά την οποία ο κοινωνικός λειτουργός του δήμου κ. Ευστάθιος Ρεστέμης είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το θέμα: «Συμβουλευτικός Σταθμός νόσου Αλτσχάιμερ Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία νόσου Αλτσχάιμερ και συναφών διαταραχών Αθηνών».
Αμέσως μετά την έναρξη, στο 1ο Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα: «Υγιείς και Ανθεκτικές Κοινότητες», είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το «Προφίλ Υγείας του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού».
Η ομιλήτρια κα Νέλλη Λάβδα, φιλόλογος, Δημοτική Σύμβουλος Δ.Φ-Ψ και μέλος του Δ.Σ. του ΕΔΔΥΠΠΥ αφού τόνισε ότι η παρουσία του Δήμου στο Συνέδριο είναι σήμερα ενισχυμένη από την παρουσία των Αντιδημάρχων Κατερίνας Πετρίτση – Μουράντ, Βύρωνα Σαμαρόπουλου, του μέλους της μειοψηφίας και πρώην Δημάρχου Νέου Ψυχικού Παντελή Χαροκόπου, του υπηρεσιακού παράγοντα Στάθη Ρεστέμη καθώς και του εκλεκτού συμπολίτη μας Χαρ. Μπονάτσου, συνέχισε:
«…Εδώ στη Μήλο, με την παρουσία όλων μας στο 12ο Συνέδριο, δηλώνουμε έμπρακτα αφενός το ενδιαφέρον μας για την πόλη μας και αφετέρου την εμπιστοσύνη μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση… η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται κοντά στον πολίτη, γνωρίζει το ονοματεπώνυμό του, τα προβλήματά του και εργάζεται για να βρει τις λύσεις …»
Κατόπιν, παρουσίασε το «Προφίλ Υγείας της Πόλης» που θα είναι ο οδηγός βάσει του οποίου η Δημοτική Αρχή του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, θα χαράξει την πολιτική για το μέλλον της Πόλης μας.
Οι παρουσιάσεις ήταν πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ηράκλειο της Κρήτης και από τους Αγίους Αναργύρους μέχρι τα Άγραφα, Δήμαρχοι, αιρετοί, δημόσιοι υπάλληλοι, εξωτερικοί συνεργάτες και σύμβουλοι μας έδειξαν πρακτικές και δρόμους για ένα καλύτερο αύριο.
Στο τελευταίο και τιμητικό στρογγυλό τραπέζι, την επόμενη μέρα, η εκπρόσωπος του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού κα Νέλλη Λάβδα, αναφέρθηκε στη νέα προσέγγιση της 3ης ηλικίας καθώς και τις καινοτόμες πρακτικές της Δημοτικής Αρχής. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι:
«… για εμάς δεν δίδεται μόνον ο λόγος στον πολίτη, αλλά ενθαρρύνεται και η πραγματοποίηση του σχεδιασμού και των προγραμμάτων που επιθυμούν τα άτομα που σχηματίζουν ομάδα ανάλογα με τα ενδιαφέροντα που τους ενώνουν…, για τον λόγο αυτό, ενισχύουμε οικονομικά φορείς, συλλόγους και ομίλους που δραστηριοποιούνται εντός του δήμου…»
Το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Μήλου και το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, με την υποστήριξη της ΚΕΔΕ και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έλαβε χώρα στις 8 – 9 Ιουλίου 2016 στο Συνεδριακό Κέντρο Μήλου.
Πηγή ενημέρωσης: Μερική αναδημοσίευση του Δελτίου Τύπου της κ. Νέλλης Λάβδας