Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Η συμβολή της ψυχικής υγείας και του wellbeing στην πρόοδο του ανθρώπου.

Η συμβολή της ψυχικής υγείας και του wellbeing στην πρόοδο του ανθρώπου, την παγκόσμια υγεία και την οικονομία, ήταν στο επίκεντρο των εργασιών του 1ου Διεθνούς Wellbeingr Forum, που διοργάνωσε η Wellbeingr ΑΜΚΕ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας,με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας. 
 
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε με κεντρική ομιλία η κ. Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Υγείας, ενώ οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, Πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Περιστύλιο του Ζαππείου.
 
Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Από την πρόσφατη πανδημία που τόσο δραματικές -τώρα το διαπιστώνουμε- επιπτώσεις είχε στην ψυχική υγεία όλων των κοινωνιών, αλλά κυρίως των παιδιών και των εφήβων, μέχρι την οικονομική κρίση, τις συνέπειες της κλιματικής ανατροπής, τις αντιφάσεις που μπορεί να υπάρχουν στις διαπροσωπικές σχέσεις. Και οι έρευνες είναι δυστυχώς αμείλικτες: ένας στους έξι πολίτες, ένα στα τέσσερα παιδιά ή έφηβοι στην Ευρώπη, καταγράφουν κάποιο ψυχικό πρόβλημα. Είναι τα υψηλότερα ποσοστά από ποτέ. Αυτή είναι η μία όψη της πραγματικότητας, η άλλη είναι ότι έχουμε προχωρήσει πολύ περισσότερο στη διάγνωση και στην ευαισθητοποίηση, στον εντοπισμό ψυχικών παθήσεων».
Η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης τη χρηματοδότηση νέων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα, με προτάσεις συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ. Έτσι, σήμερα, δημιουργούμε 104 νέες σύγχρονες κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας σε ολόκληρη την Επικράτεια, όπως Κέντρα Ημέρας για παιδιά και εφήβους, τον ενήλικο πληθυσμό, τις οικογένειες, αλλά και Κέντρα Ημέρας για εργαζόμενους και μετανάστες. Επίσης, οικοτροφεία, ξενώνες και Κινητές μονάδες για παιδιά και εφήβους, ηλικιωμένους και φυσικά τον γενικό πληθυσμό. Στο σχεδιασμό μας έχουμε μεριμνήσει ειδικά για τον αυτισμό, την άνοια και το Αλτσχάιμερ, τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, το εργασιακό Burnout, την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση».
 
Στην εκδήλωση του Ζαππείου ήταν προσκεκλημένος ο δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης ο οποίος αγκάλιασε την Wellbeingr και  υποδέχθηκε  στον Δήμο μας την εναρκτήρια εκδήλωση τους με τίτλο “Η Ψυχική Υγεία και Ευεξία ως Πηγή Ζωής στη Σύγχρονη Εποχή” στο Αμφιθέατρο του Λυκείου Φιλοθέης .
Πριν από ένα χρόνο ακριβώς λοιπόν με συνδιοργάνωση του Δήμου μας άνοιξε ο διάλογος για το ρόλο της ψυχικής υγείας και ευημερίας στην πρόοδο των πολιτών και την ανάπτυξη των κρατών, με στόχο να αναδειχθεί η ψυχική υγεία ως βασική παράμετρος προσωπικής, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.
 
Στην εκδήλωση του Ζαππείου  φέτος  μίλησαν οι Συν-Ιδρύτριες της wellbeingr, Αγγελική Δικαιούλια και Ιζαμπέλ Ραζή, για το όραμα και τους στόχους της εταιρείας.
 
 
Λίγα λόγια την wellbeingr:
Eίναι μία Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που προωθεί την υγεία και την ψυχική, σωματική και κοινωνική ευεξία με μία καινοτόμα μεθοδολογία, που βρίσκει εφαρμογή σε ΟΛΕΣ τις πτυχές της καθημερινότητας ΟΛΩΝ των ανθρώπων (σπίτι, εργασία, εκπαίδευση, υγεία, διατροφή, αναψυχή, σωματική δραστηριότητα, πόλη, κοινωνία).
 
Η Αγγελική Δικαιούλια, συν-ιδρύτρια, Wellbeingr δήλωσε: «Η διοργάνωση του 1ου Wellbeingr Forum αποτελεί την πρώτη μεγάλη δράση ενημέρωσης, έμπνευσης και ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας που έχουμε σχεδιάσει σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, με στόχο την αφύπνιση των εμπλεκομένων φορέων και των πολιτών, προκειμένου να καταστεί προτεραιότητα η ψυχική υγεία και ευεξία για όλους».
Η Ιζαμπέλ Ραζή , συν-ιδρύτρια, Wellbeingr δήλωσε: «Μέσω της επίγνωσης αποδεχόμαστε τις αδυναμίες μας και αναγνωρίζουμε τις δυνάμεις μας. Η εσωτερική αυτή ανάπτυξη επιδρά σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας μας και λειτουργεί σαν “domino effect” και αλυσιδωτή αντίδραση γύρω μας. Αυτό ακριβώς ευελπιστούμε στη Wellbeingr. Να  υπάρξει μία αλλαγή νοοτροπίας προς μία συλλογική αφύπνιση ευεξίας».

Τελευταία Νέα