Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗΣ/Ρεμπέτικο

hatzidakisbanner

hatzidakisphoto

Σε μια από τις σπάνιες ηχογραφήσεις ο Μάνος Χατζιδάκης μαζί με τον Ζαμπέτα, μας μαθαίνει την ιστορία του ρεμπέτικου και την μαγεία του αυτοσχεδιασμού. Σε μια ιστορική αναδρομή της τόσο μαγευτικής ελληνικής μουσικής που έρχεται από την ανατολή ο Ζαμπέτας μαέστρος του μπουζουκιού και ρεμπέτης ο ίδιος παίζει τα παλιά όπως λέει ο Χατζιδάκης ιστορικά τραγούδια. Ο ήχος της “πενιάς” του Ζαμπέτα συγκινεί τον μεγάλο μαέστρο με την απλότητα του αλλά και τον άκρατο συναισθηματισμό της.

Μια από τις ιστορικότερες μορφές του συγχρόνου ελληνικού πολιτισμού, και ταυτόχρονα από του σπουδαιότερους συνθέτες στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα ο Μάνος Χατζιδάκις είναι μια εμβληματική μορφή πολιτισμού και τέχνης. Είναι ο συνθέτης που φύτεψε μέσα μας το σπόρο του ρομαντισμού. Ο Μάνος Χατζιδάκις άνοιξε για μας «δρόμους ονείρων». Ακόμα και σήμερα στο άκουσμα των συνθέσεών του ταξιδεύουμε σε αθηναϊκές γειτονιές της δεκαετίας του ’50, και μια γλυκιά νοσταλγία μας κατακλύζει.

Η περίφημη διάλεξη για το ρεμπέτικο, που είχε τίτλο “Η Ερμηνεία και Θέση του Σύγχρονου Λαϊκού Τραγουδιού (Ρεμπέτικο)” είναι σταθμός στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Πολλοί ακαδημαϊκοί και λόγιοι θεωρούν τη διάλεξη αυτή κομβικής σημασίας, καθώς νομιμοποιεί το ρεμπέτικο τραγούδι και το εντάσσει απενοχοποιημένο πλέον στη σύγχρονη κοινωνία. Η διάλεξη ανοίγει το δρόμο να αποτελέσει το ρεμπέτικο έμπνευση για την έντεχνη μουσική αλλά και για τον ίδιο, καθώς στις μετέπειτα συνθέσεις του είναι επηρεασμένος από το ρεμπέτικο και πολλές φορές το χρησιμοποιεί αυτούσιο μέσα στα έργα του. Χαρακτηριστικό της μουσικής του Χατζιδάκι είναι το οργανολογικό που χρησιμοποιεί, στο οποίο πολλές φορές πρωταγωνιστεί το μπουζούκι και συνυπάρχει με το μαντολίνο και το ακορντεόν.

Δείτε το βίντεο εδώ

Τελευταία Νέα