Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Παιδική Χαρά Πικιώνη

Pikiwnis

PikiwnisΤέχνη και αστικός πολιτισμός αφιερωμένος στο παιχνίδι.

Η παιδική χαρά της Φιλοθέης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του φημισμένου αρχιτέκτονα και καθηγητή Δημήτρη Πικιώνη (1961- 1964). Ο Πικιώνης στο σχεδιασμό και τη δημιουργία της παιδικής χαράς άφησε να ξετυλιχτεί το σπάνιο ταλέντο και η αγάπη του για τα παιδιά και το ελληνικό περιβάλλον.

Αποτελεί ένα από τα ωραιότερα και πλέον πρωτότυπα δημιουργήματα της καλλιτεχνικής του ιδιοφυίας και ταυτόχρονα ένα από τα σημεία αναφοράς όχι μόνο της Φιλοθέης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Pikiwnis2Μέσα στο χώρο της παιδικής χαράς έχουν τοποθετηθεί προτομές  και αναθηματικές πλάκες και μερικά έργα διακεκριμένων καλλιτεχνών, όπως:

  • το «Ελάφι» του Χρήστου Καπράλου,
  • η αναθηματική στήλη του Ευθυμίου Πανουργιά, με την οποία αποτίνεται φόρος τιμής στη μνήμη του Δ. Πικιώνη,
  • ο θαυμάσιος «Αυλητής» του Κώστα Κουλουβάτου και
  • η προτομή του αείμνηστου Ζουμπουλίδη, εκ των πρωτεργατών της Φιλοθέης, έργο της Γιούργα.

Pikiwnis3Ο Δημήτρης Πικιώνης (1887-1968) ήταν έλληνας αρχιτέκτονας και ακαδημαϊκός, με πλούσιο ζωγραφικό, ποιητικό και συγγραφικό έργο. Σε μια εποχή που στην Ελλάδα, μαζί με το μοντέρνο κίνημα, η κτηριολογία ήρθε να αντικαταστήσει την αρχιτεκτονική, το αρχιτεκτονικό έργο του Δημήτρη Πικιώνη συνδυάζει καλλιτεχνική δημιουργία και φιλοσοφικό στοχασμό.

Στοχάστηκε πως το οικουμενικό πνεύμα πρέπει να συντεθεί με το πνεύμα της εθνότητας. Πολλά από τα αρχιτεκτονικά έργα του βασίστηκαν σ’ αυτή την αντίληψη. Στις 28 Αυγούστου του 1968 πέθανε στην Αθήνα.

Η παιδική χαρά της Φιλοθέης ανήκει στα έργα εκείνα του Δημήτρη Πικιώνη που εκφράζουν την αντίληψη ότι όλες οι κουλτούρες έχουν μια κοινή και αιώνια βάση: τα πάντα είναι διαφορετικές εκφάνσεις του ίδιου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, βλέπει:
“την παγκόσμια παράδοση ωσάν κάτι ενιαίο, που υπακούει στις “αΐδιες” αρχές (οι αρχές της παράδοσης είναι “αΐδιες”, οι μορφές παραλλάσσουν).”

Στο περίπτερο και στην είσοδο του παιδικού κήπου είναι σαφείς και εμφανείς οι επιρροές από ιαπωνική αρχιτεκτονική -και δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται τέτοιες επιρροές στο έργο του-.

Η έρευνα του Δημήτρη Πικιώνη για τα παιδιά και το παιδικό παιχνίδι φαίνεται ιδιαίτερα στον εξοπλισμό που επέλεξε: Pikiwnis4

  • μια ξεχαρβαλωμένη βάρκα,
  • μια καλύβα σαρακατσάνικου τύπου,
  • ένα γεφύρι σε μια μικρή λίμνη.
  • ένας εξοπλισμός τελικά μυστηριακός, εξερευνητικός -όχι τυποποιημένος, βιομηχανικός-, που προσφέρει πολλές εναλλακτικές -συλλογικού ή ατομικού- αυθόρμητου παιχνιδιού.

Η παιδική χαρά χει αναγνωριστεί ως πρότυπο Παιδικής Χαράς από Έλληνες και ξένους και ως διατηρητέο μνημείο της Νεότερης Ελλάδας από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πού: Κεχαγιά 26, Φιλοθέη

 

Πηγή Ενημέρωσης: Ομάδα Σύνταξης από Βικιπαίδεια

Τελευταία Νέα