Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Θόδωρος Βασιλείου, Γλυπτική-Σχέδιο

VassileiouLarge

VassileiouLargeΤην Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στις 7.30 μ.μ. η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό τιμά με αναδρομική έκθεση τον μεγάλο Έλληνα γλύπτη Θόδωρο Βασιλείου.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη των 20 χρόνων από το θάνατο του δημιουργού στις 15 Δεκεμβρίου 1993 και σε συνέχεια της τοποθέτησης του γλυπτού «ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ» στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέου Ψυχικού – δωρεά της συζύγου του Ηλέκτρας Βασιλείου.

Ο Θόδωρος Βασιλείου (1917-1993) υπήρξε ένας από τους σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής μας, με λαμπρή σταδιοδρομία και παραγωγή, παρέμεινε όμως πάντα σιωπηλός κι αθόρυβος, προτιμώντας πάντα  την ειρηνική ατμόσφαιρα του εργαστηρίου του και τη γαλήνη της σιγής, κατάλληλη να ανθοφορήσει μηνύματα και στοχασμούς και καταφέρνοντας παρόλο τον έμφυτο και συνειδητό μοναχισμό του, με το πέρασμα του καιρού, η Τέχνη του να κατακτήσει τη βαθειά εκτίμηση και την αναγνώριση αξιόλογων μελετητών, ειδικών της Τέχνης και συλλεκτών του τόπου μας.

Η καλλιτεχνική πράξη του Βασιλείου υπήρξε πάντοτε ιδιότυπη, κάποτε ίσος και άναρχη χωρίς να υπόκειται σε στενή λογική αλληλουχία – τα δημιουργικά κίνητρα άρρητα και αδιόρατα – η  παραδοχή όμως αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο δημιουργός πορεύτηκε αρχικά  με βαθειά πνευματική καλλιέργεια και στη συνέχεια με εκτεταμένη νησιώτικη (καταγόταν από οικογένεια γλυπτών από την Τήνο και τη Εύβοια) ευαισθησία που ενωμένες  μπόρεσαν να καταξιωθούν σε υψηλή δημιουργία, καθώς η πρώτη βρισκόταν σε συνεχή εμβάθυνση και η ευαισθησία σε συνεχή εγρήγορση. 

Μια ακόμα από τις άπειρες αρετές του καλλιτέχνη: Με την ίδια αγάπη και σεβασμό και αφοσίωση που ατένισε το μάρμαρο(αυτό το ευγενικό και συνάμα σκληρό υλικό), ο Θόδωρος Βασιλείου ατένισε και τα άλλα υλικά με τα οποία πειραματίστηκε  και δημιούργησε:

  • τον πηλό,
  • την πέτρα,
  • τον μπρούντζο,
  • το σίδερο,
  • το ξύλο. Vasileiou2

Γι αυτό κι όλα του τα γλυπτά τα χαρακτηρίζει πάντα η άψογη, η νόμιμη χρησιμοποίηση κι επεξεργασία του υλικού.

Την βαθειά συγκίνησή του, μπρος στη φύση την μεταφέρει σε έργα καθαρής γλυπτικής, με ανόθευτα πλαστικά μέσα, νόμιμα και αναντίρρητα – στήνοντας γερά τις μορφές του και συνθέτοντας με αυτά που έλεγε ο Πικιώνης, τα <<άδολα>> σχήματα, αναζητώντας συνεχόμενα την απλοποίηση της φόρμας κάτω από μια αρμονία, που υπακούει σε φυσικούς νόμους και την χαρακτηρίζει ζωντάνια, ιδιαίτερη ομορφιά και δύναμη έκφρασης – πάντα ευκίνητη, ανάλαφρη κι αέρινη με το στατικό στοιχείο να απουσιάζει.

Ο Θόδωρος Βασιλείου έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας και στο εξωτερικό.

Δείτε λίστα εκθέσεων του καλλιτέχη, καθώς και πληροφορίες για τα δύο έργα που κοσμούν το άρθρο, εδώ.

Η έκθεση οργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του «Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού» του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού (Ο.Κ.Α.Π.Α).

Επιμέλεια Έκθεσης:
Ελίζα Γερολυμάτου, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος, Επιμελήτρια – Επιστημονική Σύμβουλος Δημοτικής Πινακοθήκης Λέφα Ψυχικό
 
Ώρες λειτουργίας Έκθεσης:
Δευτέρα – Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 10.00 – 18.00Τετάρτη 13.00-20.00

Χώρος Έκθεσης: Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα, Ι. Κοκκώνη 15, κοινότητα Ψυχικού

 

Πηγή Ενημέρωσης: Δελτίο Τύπου, κα Ελίζας Γερολυμάτου

Τελευταία Νέα