Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Τρείς κοινότητες, Μία Πόλη

CityMemories
CityMemories

Νέα Πόλη,

Καλώς ήλθατε στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, ο οποίος είναι ένας από τους δήμους της περιφέρειας Αττικής που δημιουργήθηκε το 2011 με εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης από την συνένωση των παλαιότερων αυτόνομων δήμων Φιλοθέης, Ψυχικού και Νέου Ψυχικού.

Η πόλη βρίσκεται σε απόσταση 5 χλµ. βόρεια της Αθήνας, δηλαδή προς νότο συνορεύει µε το Δήµο Αθηναίων. Βόρεια συνορεύει µε τους Δήµους Αμαρουσίου και Χαλανδρίου. Ανατολικό και Νοτιοανατολικό όριο έχει τη λεωφόρο Μεσογείων πέραν της οποίας είναι ο Δήµος Χολαργού. Δυτικά συνορεύει µε τους Δήµους Γαλατσίου και Ν. Ιωνίας, µε φυσικό όριο τα Τουρκοβούνια. Η πόλη έχει ως φυσικό όριο στην ανατολική της πλευρά τη Λ.  Μεσογείων ενώ τέμνεται από την Λ. Κηφισίας.

Διακρίνεται σε δύο τµήµατα µε διαφορετικά χαρακτηριστικά:

Το δυτικό τµήµα, που βρίσκεται µεταξύ του λόφου Τουρκοβουνίων και της Λ. Κηφισίας, αποτελείται από δύο συνεχόμενες κηπουπόλεις, περιοχές αποκλειστικής κατοικίας, µε κατοίκους μεσαίων, ανώτερων και πολύ υψηλών εισοδημάτων, την κοινότητα Ψυχικού στο νότιο µέρος και την κοινότητα Φιλοθέης στο βόρειο.

 

Το ανατολικό τµήµα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η κοινότητα Νέου Ψυχικού, βρίσκεται μεταξύ της Λ. Κηφισίας και της Λ. Μεσογείων, και αποτελεί αφ’ ενός µεν, µια περιοχή αμιγούς κατοικίας καλής ποιότητας, µε κατοίκους μεσαίων και ανώτερων εισοδημάτων, αφ’ ετέρου δε, περιλαμβάνει μία περιοχή µε υπερτοπικές οικονομικές δραστηριότητες τριτογενούς Τοµέα, σχετικά οριοθετημένη κυρίως στην ανατολική πλευρά της Λ. Κηφισίας και κατά μήκος της Λ. Μεσογείων.

 
CityMemories

Κάτοικοι Πόλης,

Ο Δήµος Φιλοθέης Ψυχικού είναι από τους µικρότερους σε έκταση και πληθυσµό Δήµους της Αττικής. Η συνολική του έκταση είναι 6,08 τ.χλμ. και αποτελείται από µία και µόνον Πολεοδοµική Ενότητα.

Ο πληθυσµός του Δήµου σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής το 2011 ήταν 26.968 άτοµα, από τα οποία 11.946 Άρρενες και 15.022 Θήλεις, με 4.401,84 πυκνότητα μόνιμου πληθυσμού ανά τετρ. χιλιόμετρο (μια από τις μικρότερες του Τομέα Αθηνών).

 
  • Στην Φιλοθέη, ο πληθυσμός είναι 7.302 άτομα, από τα οποία 3.206 Άρρενες και 4.096 Θήλεις.
  • Στο Ψυχικό, ο πληθυσμός είναι 9.529 άτομα, από τα οποία 4.206 Άρρενες και 5.323 Θήλεις.
  • Στο Νέο Ψυχικό, ο πληθυσμός είναι 10.137 άτομα, από τα οποία 4.534 Άρρενες και 5.603 Θήλεις.

Έχοντας κατορθώσει να κρατήσει την ατμοσφαιρική ρύπανση σε χαμηλά επίπεδα, η πόλη διατηρεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της.

Το ποσοστό αναλογίας πρασίνου ανά κάτοικο είναι εξαιρετικά υψηλό, με συνολική έκταση πρασίνου τα 560,22 στρέμματα. Η πλούσια βλάστηση στην περιοχή έχει στο μεγαλύτερό της μέρος διατηρηθεί, η αναλογία ιδιωτικών και κοινόχρηστων εκτάσεων παραμένει καλή, αλλά και το ιδιωτικό πράσινο στους κήπους είναι επίσης αρκετό, ώστε να ενισχύει την “πράσινη εικόνα” της ζωής στην πόλη.

 

Πηγή Ενημέρωσης: Ομάδα Σύνταξης από Σχέδιο Δράσης 2013.

Τελευταία Νέα