Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Στη κρίση χρειάζονται γενναίες αποφάσεις…

euroCrisis

euroCrisisΜε τη “Δαμόκλειο σπάθη” της οικονομικής κατάρρευσης να κρέμεται πάνω από τους Δήμους όλης της χώρας, ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού σε αποκλειστική συνέντευξη στα “Τοπικά Νέα” επεξηγεί πως αυτή η δύσκολη οικονομική συγκυρία αντιμετωπίζεται στον Δήμο μας.

“Αυτή τη στιγμή στον Δήμο έχουμε αποθεματικό ν’ αντέξουμε αρκετούς μήνες” διαβεβαιώνει ο κ. Παντελής Ξυριδάκης, όμως “άν συνεχιστούν οι περικοπές είναι δεδομένο ότι δεν θα γλυτώσει κανένας Δήμος”.

Παραθέτουμε σε αναδημοσίευση ολόκληρη την συνέντευξη του Δημάρχου στην τοπική εφημερίδα.

“Τοπικά Νέα”:

Πως αντιμετωπίζεται στο Δήμο σας αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία;

Απάντηση Δημάρχου:

Σαφώς και η οικονομική κρίση έχει πλήξει και το Δήμο μας, απλώς είχαμε την τύχη ο ενιαίος Δήμος να προέρχεται από τρεις που είχαν από μαζεμένα έως και πολύ καλά οικονομικά. Συνολικά η κατάσταση που παραλάβαμε ήταν καλή. Έχουμε ένα τέτοιο «λίπος» που μέχρι στιγμής δεν μας έχει δημιουργήσει προβλήματα στο να προσφέρουμε στους δημότες μας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Οι δομές υποστηρίζονται κανονικά.

Ο τρόπος λειτουργίας είναι μαζεμένος και προσεγμένος κάτι που φαίνεται και ότι φέτος θα καταθέσουμε τον 12ο πλεονασματικό προϋπολογισμό. Αυτή τη στιγμή έχουμε αποθεματικό να αντέξουμε αρκετούς μήνες. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει τίποτα, καθώς όταν καίγεται το σπίτι του διπλανού σου, η φωτιά έρχεται και σε εμάς. Αν συνεχιστούν οι περικοπές είναι δεδομένο ότι δεν θα γλυτώσει κανένας Δήμος.

Αυτή τη στιγμή το κόστος λειτουργίας του Δήμου σε σχέση με το έσοδα από το Κεντρικό Κράτος μπαίνει μέσα. Τρώμε από το «αποθεματικό» πλέον. Ευτυχώς για τον Δήμο μας υπάρχουν και άλλες πηγές εσόδων.

“Τοπικά Νέα”:
Η απόφαση της κυβέρνησης για σημαντικές περικοπές στην οικονομική ενίσχυση των Δήμων, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις όλων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ποιες είναι οι συνέπειες στο Δήμο σας από αυτές τις περικοπές και ποιοι τομείς έχουν πληγεί περισσότερο;

Απάντηση Δημάρχου:

Kede1Όλοι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν αντιδράσει στις περικοπές γιατί αυτές έχουν ξεφύγει και από το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των Δήμων. Μετά από σοβαρές μελέτες της ΚΕΔΕ και των Τοπικών Ενώσεων, βγήκε το αποτέλεσμα ότι  για να λειτουργήσουν όλοι οι δήμοι της χώρας χρειάζονται το μίνιμουμ 135 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Αυτό το ποσό είναι για να καλυφθούν οι μισθοδοσίες των υπαλλήλων και τίποτα περισσότερο. Η κατανομή για τον Αύγουστο ήταν 95 εκατομμύρια ευρώ τα οποία με παρέμβαση του Πρωθυπουργού, μόνο για τον Αύγουστο, δόθηκαν άλλα 30 εκατομμύρια ευρώ φτάνοντας συνολικά στα 125 εκατομμύρια. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία τεράστια αναμονή αν αυτά τα χρήματα που βρέθηκαν το προηγούμενο μήνα θα ξαναβρεθούν.

Η κατανομή που ετοιμάζεται για τον Σεπτέμβριο  είναι πάλι 95 εκατομμύρια. Με αυτό το ποσό περίπου 60 Δήμοι μπαίνουν σε στάση πληρωμών. Ήδη κάποιοι Δήμοι καθυστερούν τα δεκαπενθήμερα, δεν πληρώνουν το ΙΚΑ. Οι οφειλές προς το ΙΚΑ είναι ο λόγος που κάνει να υπάρχουν πολλές φωνές που λένε για ομαδικές παραιτήσεις δημάρχων. Κανένας δήμαρχος δεν θέλει να έχει θέματα με την δικαιοσύνη, επειδή το κράτος δεν του έδωσε χρήματα. Πολλοί Δήμοι πλέον δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν κοινωνικές παροχές όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, τα ΚΑΠΗ, τους παιδικούς σταθμούς. Τα χρήματα δεν φτάνουν.

Πέρα από το οικονομικό θέμα υπάρχει και το θεσμικό, καθώς απαγορεύονται οι προσλήψεις και οι ανανεώσεις των συμβάσεων. Οι δομές πολλών δήμων ουσιαστικά κατέρρευσαν από τη μη δυνατότητα προσλήψεων. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα. Θα υπάρξει καταιγίδα περικοπών στις παροχές. Πρέπει να γίνει μία σοβαρή προσπάθεια από πλευράς Δήμων να ενημερωθούν εκτενώς οι πολίτες. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι πράγματα που θεωρούσαμε αυτονόητα και δεδομένα το 2009 πλέον δεν είναι.  Σε σχέση με το 2009 οι Δήμοι βρίσκονται 60% κάτω.

Όσον αφορά στον Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού σε απόλυτα νούμερα, σήμερα σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου του 2011 οι εργαζόμενοι είναι 80 λιγότεροι, μόνιμοι και συμβασιούχοι. Το ποσοστό είναι περίπου 30% . Το υφιστάμενο νομικό καθεστώς λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν επιτρέπει σε πολλές αρμοδιότητες να περάσουν στα ανταποδοτικά. Για παράδειγμα στο Δήμο Φιλοθέης- Ψυχικού το θέμα της ασφάλειας το οποίο το θεωρώ ως το κορυφαίο θέμα που μας απασχολεί.

Θεωρώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιτρέψει την ανταποδοτικότητα σε πολλούς τομείς και εκεί θα κριθούν οι δημοτικές αρχές. Δεν μπορούμε να παρακαλάμε την κυβέρνηση με το χέρι απλωμένο για να δώσει χρήματα για τους πολίτες. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει ανταποδοτικότητα σε πολλούς τομείς προκειμένου να μπορέσει να υποστηρίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τους πολίτες.

Πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις ακόμα και αν έχουν πολιτικό κόστος.

Πηγή ενημέρωσης: ΟΣ από “Τοπικά Νέα” (τεύχος 28-09-2012)

Τελευταία Νέα