Search
Search

Εκδηλώσεις

«Σουσάμι άνοιξε!» – Μια περιπέτεια θησαυρών στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Φιλοθέης – Ψυχικού

Όταν τα βιβλία γίνονται σεντούκια και οι λέξεις πολύτιμα νομίσματα!
 
Για ακόμη μία χρονιά, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Φιλοθέης-Ψυχικού άνοιξε τις πόρτες της σε ένα διαφορετικό κοινό, υποδεχόμενη τους ωφελούμενους του Ιδρύματος ΕΣΤΙΑ σε ένα ταξίδι γεμάτο χρώμα, γεύσεις, μυστικά, ερωτήματα και εκπλήξεις.
 
Από τον Οκτώβριο 2024 έως και τον Ιούνιο 2025, η Βιβλιοθήκη μεταμορφώθηκε σε έναν πολυχώρο εμπειριών, ένα εργαστήρι εξερεύνησης και φαντασίας. Η θεματική ενότητα «Σουσάμι άνοιξε! Ανακαλύπτοντας θησαυρούς στη Βιβλιοθήκη» δεν ήταν απλώς μια σειρά δράσεων – ήταν μια αποστολή: να ανακαλύψουμε τι σημαίνει αληθινός θησαυρός.
 
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του Δικτύου Συνεργασίας Βιβλιοθηκών, με πολύτιμους συνοδοιπόρους: τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας, τη Βιβλιοθήκη Καλυβίων Δήμου Σαρωνικού, τις Βιβλιοθήκες Καλαμαριάς, την Παιδική Βιβλιοθήκη Κηφισιάς, τη Βιβλιοθήκη Βελβεντού, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης – και φυσικά, τη δική μας.
 
Οι στάσεις στο χάρτη των θησαυρών:
 
🔸 Γιορτή Έναρξης: μια τεράστια σπηλιά με ράφια γεμάτα ίχνη. Κάθε ράφι, κι ένα σεντούκι. Κάθε τίτλος, κι ένας γρίφος.
🔸 Αλάτι, ο λευκός θησαυρός: από την έρημο μέχρι τη Ρώμη, φτιάξαμε χρονογραμμή, πειραματιστήκαμε και «γευτήκαμε» την ιστορία.
🔸 Οι δικοί μας θησαυροί: τι κρύβεται στα κουτιά της καρδιάς μας; Τσέπες γεμάτες από μνήμες, συναισθήματα και ιστορίες.
🔸 Τα μουσεία και τα εκθέματά τους έγιναν χαρτί, ψαλίδι και φαντασία. Γίναμε επιμελητές και φτιάξαμε το δικό μας Μουσείο της ΕΣΤΙΑ.
🔸 Τα προσωπικά δεδομένα φωτίστηκαν ως ψηφιακοί θησαυροί – πότε να τα μοιραζόμαστε και πότε να τα φυλάμε σαν πολύτιμα νομίσματα;
🔸 Χρυσάφι, καουμπόηδες και παγωμένα ποτάμια: η Άγρια Δύση ήρθε στην αίθουσα της ΕΣΤΙΑ μέσα από την ασπρόμαυρη γοητεία του Τσάρλι Τσάπλιν.
🔸 Μπαχαρικά, κρόκος και χαβιάρι μάς ταξίδεψαν σε εποχές εμπορικών αποστολών, ενώ σποράκια κρύφτηκαν σε μικρές γλάστρες γεμάτες υποσχέσεις.
🔸 Πειρατές, σεντούκια και ναυάγια αποκάλυψαν τα μυστικά τους: αλήθειες, μύθοι, βυθισμένοι χάρτες και πολύτιμα φορτία.
🔸 Ανακύκλωση με άλλη ματιά: ό,τι ένας πετά, ένας άλλος το μετατρέπει σε κάτι όμορφο και χρήσιμο. Γιατί κάποιοι θησαυροί έχουν δεύτερη ζωή.
🔸 Οι λέξεις ως χρυσάφι: τις συλλέξαμε, τις γυαλίσαμε, τις κάναμε νομίσματα. Κάθε φράση, μια περιουσία.
 
Ένα ταξίδι που άξιζε όσο… χρυσός!
 
Μέσα από τα εργαστήρια, μοιραστήκαμε, ακούσαμε, φτιάξαμε, γελάσαμε και συγκινηθήκαμε. Μάθαμε ότι οι θησαυροί δεν φυλάσσονται μόνο στα μουσεία ή στα αμπάρια. Μπορεί να κρύβονται σε ένα βλέμμα, μια αφήγηση, μια σελίδα βιβλίου, ή στην εμπιστοσύνη που χτίζεται μέσα από τη συνεργασία.
 
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Φιλοθέης-Ψυχικού ευχαριστεί θερμά όλους όσοι στήριξαν αυτή τη μοναδική διαδρομή, και ιδιαίτερα:
  • την εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι» για τη διάθεση των σπόρων
  • τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης για το υπέροχο ρόφημα με κρόκο.
 
Υπεύθυνη υλοποίησης δράσεων: Αγγελική Φουρνάρη – Βιβλιοθηκονόμος

Τελευταίες Εκδηλώσεις