
Την μελέτη ανέθεσε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας στο ΤΕΙ Αθήνας, Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης. Την παρουσίασαν οι καθηγητές του ΤΕΙ Γιώργος Παναγιάρης και Νικόλαος – Αλέξιος Στεφανής. Επίσης τίμησε την εκδήλωση και τοποθετήθηκε πάνω στην μελέτη, η κόρη του Πικιώνη, Αγνή Πικιώνη. Η όλη συνεργασία της κυρίας Πικιώνη στην εκπόνηση της μελέτης υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική.
Ήταν μια ευκαιρία να ενημερωθούμε για αυτή την πολύ σημαντική μελέτη. Ο Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού στην ομιλία του μεταξύ των άλλων τόνισε.
«Η νέα δημοτική αρχή του καλλικρατικού Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού από την πρώτη στιγμή έθεσε σε υψηλή προτεραιότητα την συντήρηση του Παιδικού Κήπου Πικιώνη. Οι λόγοι είναι προφανείς. Αποτελεί ένα σύμβολο όχι μόνο της Φιλοθέης και του Δήμου μας, αλλά κι ένα σύγχρονο μνημείο μεγάλης σημασίας.
Η σημασία του, όπως κι όλου του έργου του Πικιώνη, έγκειται στην υλοποίηση ενός οράματος και μιας οπτικής για την Ελλάδα. Μιας οπτικής που σημάδεψε εν πολλοίς την πορεία της χώρας μας. ‘Οχι όμως όσο θα έπρεπε, θα μου επιτρέψετε να πω. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια του 20 αιώνα κυριάρχησε ένα άλλο μοντέλο αισθητικής και οργάνωσης της κοινωνίας μας. Η παρούσα συζήτηση γύρω από την ανακαίνιση του παιδικού κήπου Πικιώνη μας κάνει να αναζητούμε αυτή την άλλη οπτική. Κυρίως δε την σχέση του ωραίου με το οργανικό.

«Το ωραίο είναι αναγκαίως και οργανικό, αλλά παν το οργανικό δεν είναι αναγκαίως ωραίο για τον άνθρωπο. Ένα σύστημα υπονόμων δύναται να είναι διδακτικό για τον αρχιτέκτονα […]. Δε δύναται όμως να αποτελέσει αντικείμενο της χαράς και της απολαύσεως την οποία χαρίζει μόνο η τέχνη. Το σχήμα είναι κάτι το υπερβατικό κι έτσι δε δύναται να αντιμετωπιστεί με μια στενή ρασιοναλιστική θεώρηση.»
Ο παιδικός κήπος Πικιώνη θέτει αυτά τα ερωτήματα:
- Είναι μια παιδική χαρά, που τα παιδιά πρέπει να χαίρονται;
- Ή είναι ένα μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής, που πρέπει να παρατηρούμε απλώς;
Φυσικά φτιάχτηκε για να δίνει χαρά και απόλαυση στα παιδιά. Αποτελεί όμως ταυτόχρονα κι ένα μνημείο.
Για μας, ως δημοτική αρχή, μας απασχόλησε το θέμα του παντρέματος αυτών των δύο αντιλήψεων:
- πρακτικά, θα κάναμε μιαν απλή συντήρηση, σαν τις άλλες δύο που είχαν γίνει στο παρελθόν, ή
- θα έπρεπε να τον αποκαταστήσουμε στην λειτουργικότητα του, σεβόμενοι όμως τον μνημειακό του χαρακτήρα.
Καταλήξαμε στο δεύτερο. Δεν ήταν στις προθέσεις μας να κάνουμε κάτι πρόχειρο που θα προσέβαλλε τον χαρακτήρα του παιδικού κήπου και δεν θα ήταν συμβατό με την φιλοσοφία του Πικιώνη.
Ζητήσαμε την βοήθεια του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Ειδικοί του Κεντρικού Συμβουλίου έκαναν αυτοψία και μας επεσήμαναν πως πριν οποιαδήποτε εργασία είναι απαραίτητη μελέτη, που θα πρέπει να εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο.

Απευθυνθήκαμε στο ΤΕΙ Αθήνας, Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης. Μετά από μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση του Δήμου με:
- το ΤΕΙ Αθήνας,
- το Υπουργείο Πολιτισμού και
- την Περιφέρεια Αττικής.
Θέλαμε να έχουμε όλα τα εχέγγυα επιστημονικής πληρότητας της μελέτης και ελέγχου από το ΥΠΠΟ. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να αποκαλύψουμε το περιεχόμενο της μελέτης.»
Πηγή Ενημέρωσης: Δελτίο Τύπου Γραμματείας Δημάρχου
Στην φωτογραφία εμφανίζονται οι κ.κ., Κατερίνα Πετρίτση-Μουράντ, Αγνή Πικιώνη –Αρχιτέκτων, Δήμαρχος, Καθηγητής Γιώργος Παναγιάρης, Λέκτορας Αλέξης Στεφανής, Δημήτρης Κουτσογιάννης, Αρχιτέκτων-Αναστηλωτής, Δήμητρα Σταύρου, Αντιδήμαρχοι, Γιώργος Παπαχρόνης, Γεράσιμος Μαζαράκης.